Barion Pixel

Bögrés tejberizs

20131227_215959

Mindig mosolyognom kell, ha arra gondolok, hányszor de hányszor rontottam el annak idején tejberizst a koleszban. Leragadt, kemény maradt, vagy éppen túlfőtt. Volt ott minden, csak éppen kielégítő eredmény nem… A bögrés módszerrel végre sikerült, miután anyukám kimérte nekem a pontos arányokat, mivel nekem ezek az érzéssel kislányom, meg amennyi lisztet felvesz módszerek sosem akartak működni 🙂 A napokban ismét előkerült, miután már vágytunk valami könnyedre az ünnepi terülj-terülj asztalkám-ok után.
A mérce 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
– 4 bögre tej (1 liter)
– 1 csipet só
– 1 jó púpos bögre rizs
– fél bögre cukor (lehet kevesebb is)
– 2 vaníliás cukor, vagy vanília-aroma

A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst. 15 percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot. A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon. Kakaós-vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Csokiöntettel sem rossz 🙂

Jó étvágyat!

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák