Barion Pixel

Ötperces citromos túrótorta

DSC_0157

Ennek a citromos túrótortának története van, könnyes, édes, szeretjük, mert emlékeket zár magába. Ági a sógornőm, vele együtt sütöttük meg először ezt egy nyári délutánon. Egy kis süteményes könyvből van a recept, amit a születésnapjára kapott egy kolléganőjétől. Mondhatnám, hogy nő adta a nőnek, de amikor megkapta még gyerek volt. Aztán hirtelen fel kellett nőnie, háziasszony lett, pályakezdő, gondtalan fiatalból, és teljesen tapasztalatlanul csöppent bele a felnőttesdibe, mikor elveszítettük az édesanyját. Sokkal több időt töltöttünk el együtt, mint előtte, és mivel sokszor nem tudtunk mit mondani, egyszerűen elkezdtünk sütögetni. Ez a torta volt az első a sorban. Megcsináltuk, többször is, volt hogy este tízkor és hajnalba nyúlóan beszélgettünk, filmet néztünk, volt hogy a hintaágyban eszegettük, miközben mosolyogtunk a pancsoló kis Laurán.
Hogy az „első” karácsonyt átvészeljük és teljen az idő, ha jól emlékszem, hatféle sütit készítettünk, és két túlkoros pulykát sikerült vásárolnunk, aminek a sült végeredménye gyalázatos lett. De a család egyöntetűen megdicsérte a csodás sült krumplit és a páratlan lila káposztát, miközben a pulykáról persze mélyen hallgattak 🙂
Ez a szokásom megmaradt, ha valami bánt, akkor sütök vagy takarítok, és működik. Utána elégedett vagyok, mert nő vagyok, mert a konyha egy nőnek a része, egy családnak a lelke, szeretek benne létezni, örömet szerezni azoknak, akiket szeretek, és könnyeket csal a szemembe, mikor a kislányom azt meséli a Mamának, hogy senki nem tud olyan finomakat sütni, mint az ő anyukája.
Ez a süti is családi recept lesz, örökül fogom adni a lányaimnak, és ki tudja, hogy nekik milyen jelentőséggel bír majd, milyen történetet kerekít nekik köréje az élet…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂 A munka része pedig öt perc 🙂

Hozzávalók egy kb. 20-24 cm-es tortához:

Az alaphoz:

– másfél csomag Zabfalat keksz összetörve vagy aprítva (ÖSSZESEN 32 dkg!)
– 1 kocka felolvasztott vaj (10 dkg!)

A túrós réteghez:

– negyed kiló túró
– negyed kiló krémsajt (vagy két és fél tömlős sajt)
– 1 citrom leve
– 1 bögre cukor
– 2 tojás

1. Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra.
2. Az olvasztott vajat összekeverjük az összetört keksszel, és egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába tesszük. Fontos a sütőpapír, mert én már jártam úgy ezzel a sütivel, hogy csöpögött az aljából a leve, és füstölt a sütőben. Szilikonformát is lehet használni.
3. A krém hozzávalóit is jól elkeverjük, szépen ráöntjük a kekszes alapra, és már küldjük is a sütőbe melegedni addig, míg szép aranyszínűre nem sül a teteje.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0157 mini

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák