Barion Pixel

Pillekönnyű bögrés aranygaluska, dagasztás nélkül

Aranygaluska fek

Tökély…

Sokáig féltem nekiállni kelt tésztákat készíteni, különösen az aranygaluska receptje tűnt félelmetesnek, pedig a kedvenc desszertemről beszélünk. Mikor először készítettem el, akkor a kenyérsütő gép üstjével dagasztattam meg, hajszálpontosan mértem ki a hozzávalókat, és persze a gép fáradozásait siker koronázta. Ez volt a kezdő lépés.

Többször csináltam meg, kínosan ügyelve rá, hogy mindent betartsak a receptből. Azután a fakanállal dagasztást is sikerült elsajátítani nagy nehezen. A minap nekiálltam ismét, és úgy döntöttem, hogy nem dagasztom fakanállal, hanem kísérleti szinten kipróbálom, hogy mi történik, ha egyszerűen kézzel, lazán összedolgozom a tésztát, és hagyom, hogy az élesztő tegye a dolgát. Elmértem véletlenül a tojást, eggyel többet tettem bele, így emeltem a vaj mennyiségét is, és egy picit a lisztet. Kissé ragadós, eléggé szalonképtelen lett a tészta, de azért hagytam kelni. Mikor kiborítottam a deszkára, akkor szétterült, ragadt, én pedig ideges voltam. Megszórtam liszttel, finoman kettéhajtottam, és szép selymes lett. Kézzel szét tudtam teríteni, még a nyújtófát sem kellett elővennem. A kiszaggatott tészta könnyed volt, levegős, és mire megsült, magas, foszlós, pillekönnyű aranygaluskáim lettek, a recept pedig végleges.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók egy nagy adaghoz:
– öt és fél bögre liszt (70 dkg)
– fél bögre cukor (8 dkg)
– 1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 2,5 dkg friss
– 1 kocka (10 dkg!!!) puha vaj
– 1 csipet só
– 1 bögre langyos tej (két és fél dl)
– 4 tojás

A diós töltelékhez:

– másfél bögre darált dió (kb. 15 dkg)
– háromnegyed bögre cukor (12 dkg)
– 5 dkg olvasztott vaj

A vaníliaöntethez:
– 1 csomag vaníliás pudingpor
– 4 bögre tej (1 liter)
– 5 evőkanál cukor

Ezekből tulajdonképpen híg pudingot főzünk, a csomagoláson feltüntetett útmutató szerint.

Az aranygaluska elkészítése:

1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a szárított élesztőt. Ezeket elkeverjük egy villával.

2. A tojásokat is nagyjából beledolgozzuk a tésztába, majd jöhet a langyos tej és a félig megolvasztott vaj, ezeket is hozzákeverjük nagyjából a villával, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát. Pici ragacsos lesz, és ahogy említettem nem túl szép, de nem kell aggódni, pont ilyennek kell lennie.

3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával, majd hagyjuk meleg helyen úgy a kétszeresére kelni (kb. 40-50 perc).

4. Eközben összekeverjük a diót a cukorral, majd ha a a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180-200 fokra (ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat, én valahol a kettő között).

5. A tésztát alaposan meglisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két centi vastagságúra. Elég kézzel széthúzni, nagyon szépen lehet vele dolgozni. A tetejét is lisztezzük közben.

6. Vajazzunk ki alaposan egy nagyobb tepsit vagy jénait, ezután szaggassunk ki a tésztából kb. öt cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót (ki mit használ) folyamatosan mártsuk meg lisztben, és a szaggatás után mindjárt tegyük a tepsibe. Én a deszkára szoktam egy kis kupac lisztet tenni, úgy a legkényelmesebb a szaggatót lisztezni.

7. A tepsiben sorakozó galuskáinkat kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dióval úgy, hogy mindenhol szép egyenletesen legyen. Süssük aranyszínűre, végezzünk tűpróbát! Míg sül, addig készítsük el a vaníliaöntetet, majd tálaljuk!

Jó étvágyat! 🙂

aranygaluska

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák