Barion Pixel

Mennyei mákos pite (bögrésen is)

válpite

Szép, ünneplőbe öltözött pite, omlós, tejfölös, könnyű tésztával és selymes, mákos töltelékkel, amit megbolondítunk egy kis rummal és reszelt citromhéjjal.
Én rajongok a mákért, a bejgliért, a linzerekért, de ehhez hasonlóan finom és mutatós ünnepi süteménnyel még nem volt dolgom. Készíthetitek dióval is, higgyétek, méltó dísze lesz a karácsonynak 🙂

Egyébként életem első pitéje, és csak csatlakozni eztán azokhoz, akik a pitekészítést valamilyen varázslatnak tartják, igazi élmény volt számomra, úgyhogy jó sok fotót készítettem hozzá…

Ez tehát az én képzeletbeli adventi naptáram első ajándéka Nektek, ahol a mérce természetesen a szokásos 2,5 dl-es bögre:

Hozzávalók:
– 50 dkg fehér finomliszt
– 25 dkg vaj
– 1 kis doboz 20%-os tejföl (1,5 dl)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1 tojás
– negyed bögre porcukor (5 dkg)
A töltelékhez:
– három és fél bögre darált mák (35 dkg)
– 2 bögre cukor (32 dkg)
– 2 citrom reszelt héja
– ízlés szerint rum (1-2 evőkanállal) vagy rumaroma (1-2 teáskanállal)
– 1 kis doboz 20%-os tejföl (1,5 dl)

A tetejére:
– 1 tojás sárgája
– 1 mokkáskanál tej

Elkészítése:

1. A töltelékhez keverjük össze a darálatlan mákot, a kristálycukrot és a citromhéjat, az egészet daráljuk össze, majd keverjük hozzá a tejfölt és a rumot. Tegyük félre.
2. A puha, szoba hőmérsékletű vajat összekeverjük turmixgép segítségével, a cukorral, majd rámérjük a lisztet, és a tojást.
3. A tejfölt mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk és belekeverjük az élesztőt.
4. A tejfölös keveréket is ráöntjük a lisztre, és egy villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel néhány laza mozdulattal szépen összeállítjuk a tésztát.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 28 cm-es piteformát kikenünk vajjal, és megszórunk egy pici liszttel.
6. A tésztát kétfelé vesszük, majd az egyik felét egy körülbelül harmincöt centi átmérőjű körré nyújtjuk, lisztezett felületen. A tetejét is lisztezzük nyújtás közben.
7. A kört feltekerjük a nyújtófára, majd óvatosan beletesszük a formába, melyet kibélelünk vele.
8. A tészta lelógó széleit levágjuk. Az is jó megoldás, ha a nyújtófát sodorjuk végig a forma szélén, az is eltávolítja a felesleget.

pite

9. Ezután simítsuk bele szép egyenletesen a töltelékünket a formába.

DSC_0431

10. A tészta másik felét nyújtsuk vékonyra, majd csillag alakú süteménykiszúróval szaggassunk bele csillagokat. A süteményünket ezekkel a csillagocskákkal fedjük be. A maradékokat gyúrjuk vissza, majd szaggassunk belőle további csillagokat. Azokat is tegyük rá a süteményre.

DSC_0435

DSC_0443

DSC_0446

11. A tojás sárgáját villával verjük fel egy pici edényben, adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi tejet, majd kenjük meg vele a sütemény tetejét és széleit.

DSC_0461

12. Toljuk be a sütőbe, majd süssük készre körülbelül 50 perc alatt. Ha nagyon gyorsan sülne a teteje, akkor tegyük egy fokkal lejjebb a süteményt.
13. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

DSC_0689

Szépséges, meghitt adventi időszakot kívánok Nektek! 🙂

DSC_0656

page

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0623l

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák