Barion Pixel

A legfinomabb omlós sajtos kocka (bögrésen is)

DSC_0560

Szerintem, aki valaha harapott már bolti sajtos kockába, az csak álmodott arról az igazán omlós, vajas, kellemesen sós ízről, amit ez a recept eredményez. Ez a kocka nem tartalmaz sem sütőport, sem élesztőt, pusztán vaj, só, tojás sárgája és egy pici tejföl kell bele, hogy olyan sósat tehessünk az asztalra, ami olvad a szánkban, és napok múltán is éppolyan, mint fél órával a sütés után. Ki is jelentem, hogy ez a kedvenc sósom, egyelőre nem vetekedhet vele semmi 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 4 bögre (fél kg) fehér finomliszt
– 3 csapott teáskanál só
– 30 dkg vaj
– 2 evőkanál 20%-os tejföl
– 3 tojás sárgája

A tetejére:
– 1 tojás sárgája
– 10-15 dkg reszelt sajt ízlés szerint (én trappistát használtam, füstöltet nem ajánlom, mert hamar megég)

Elkészítése:
1. A lisztet, a felkockázott szoba hőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyors, könnyed mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni, ne olvadjon nagyon szét a vaj a tésztában. Az elején legyünk türelmesek, untig elég a két kanál tejföl, csak egy kis türelem kell, míg a vaj elkezd formálódni a kezünk alatt!
2. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. másfél-két centi vastagra, majd megkenjük tojás sárgával, megszórjuk sajttal.
3. A sajtot picit ellapogatjuk a kezünkkel, majd kockákra vágjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket.
4. Mikor langyosra hűl, akkor lesz tökéletes az állaga, akkorra megszilárdul a vaj.
5. Tárolni csak konyharuhával letakarva, száraz helyen tároljuk, hogy ne szikkadjon meg, és omlós maradjon. A frissen tartó dobozok nem jók neki…

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0603

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák