Barion Pixel

Keleti csemege – sütés nélkül

DSC_0750k

Egy kedves Olvasóm már egy ideje kéri tőlem ennek a finomságnak a receptjét, és végre Húsvétkor eljutottam odáig, hogy elkészült. Hát, valami mennyei. Nemcsak mutatós, mert az ostyába bújtatott pirított dió a grillázs cukorral és a selymes vajas krémmel, puha csokoládéval, áááááááááááááá… őrület, de komolyan 🙂 Ritka kapós volt!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók (2 normál méretű, hosszúkás ostyalap közé):
– 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– 15 dkg vaj vagy margarin
– másfél bögre dióbél (15 dkg!)
– 3 tojás

A karamellás cukorhoz:
– szűk fél bögre kristálycukor (7 dkg)

A tetejére:
– 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
– 3-4 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése:
1. A vajat és a kristálycukrot egy nagyobb fazékban felolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
2. A diót apróra vágjuk, majd egy tapadásmentes felületű serpenyőben megpirítjuk. Közben folyamatosan rázogatjuk.
3. A diót is félretesszük, majd visszatesszük a cukros a vajat a tűzre, hozzákeverjük kisebb adagokban, nagyon gyorsan kavargatva a felvert tojásokat és lassú tűzön főzzük addig, míg el nem kezd besűrűsödni. Ez nem tart sokáig, néhány perc.
4. Ha besűrűsödött, akkor ismét félrehúzzuk.
5. Ezután a cukrot is közepes tűznél felolvasszuk, mikor aranyszínű, és folyékony, akkor félrehúzzuk a tűzről, majd először a diót, végül a karamellát is hozzákeverjük.
6. Hagyjuk tíz percet hűlni, majd két ostyalap közé töltjük.
7. A csokit felolvasztjuk a vajjal, majd forrón az ostyára kenjük, és villával rövid hullámokat rajzolunk díszítés gyanánt a tetejére.
8. Néhány órát pihentetjük, majd vizes késsel csinos szeletekre vágjuk.

Nyami 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0897k

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák