Évek óta próbálkozok olyan bejglit sütni, ami nemcsak finom, hanem küllemre is tökéletes. Olyat, ami nem reped ki, márványos és csillogó, jó vastag töltelék van benne, finom, omlós tésztája van, házias ízvilággal. És idén végre sikerült, majd kiugrottam a bőrömből örömömben, nem is tudom, hogy milyen új kihívást fogok magamnak ezután találni 🙂
Küldöm szeretettel a receptet, és kívánok Nektek áldott, békés ünnepeket, finom sütikkel és sok-sok mosollyal, kedves pillanattal 🙂
És a bizonyíték:
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
De figyelem! Mivel a bögrés mérésnél előfordulhatnak apróbb arányeltolódások, így ennél a receptnél nem garantált, hogy a bögrés verzióval nem reped ki a bejgli, de finomnak biztosan finom lesz, a dekagrammos mennyiségek azonban működni fognak…
Hozzávalók 6 rúd bejglihez:
– hét és fél bögre fehér finomliszt (93 dkg)
– 1 szűk bögre porcukor (10 dkg)
– fél kocka élesztő
– 25 dkg jó puha vaj
– 12 dkg puha sertészsír (4 csapott evőkanálnyi)
– 2 tojás sárgája
– 1 mokkáskanál só
– fél bögre 35%-os cukrozatlan habtejszín (1,25 dl)
– kétharmad bögre hideg víz (1,8 dl)
A diós töltelékhez:
– 4 bögre darált dió (40 dkg)
– másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
– fél bögre zsemlemorzsa (7 dkg)
– 1 bögre víz (2,5 dl)
A mákos töltelékhez:
– három bögre mák (40 dkg)
– másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
– fél bögre zsemlemorzsa (7 dkg)
– 1 bögre víz (2,5 dl)
A kenéshez:
– a tésztából kimaradt 2 tojásfehérje
– 2-3 tojássárgája
Ízlés szerint természetesen gazdagíthatjuk a tölteléket mazsolával, reszelt citromhéjjal, egy kis fahéjjal, de én ilyen egyszerűen szeretem 🙂
Elkészítése:
1. Először a kétféle tölteléket készítjük el. Mivel ezeket le kell hűtenünk, így még előző nap érdemes megcsinálni, vagy két-három órával a gyúrás előtt.
2. A diót ledaráljuk, majd a 3 bögre mákot is. Én a mákot, mivel kávédarálóm van, fél bögrényi (8 dkg) kristálycukorral daráltam össze, hogy le ne égjen a kávédaráló motorja. Természetesen ennyivel kevesebb cukrot tettem később a szirupba, akkor már csak egy bögrényivel forraltam a vizet.
3. Két kis fazékban felteszünk forrni egy-egy bögre vizet. Közben összekeverjük a diós töltelékhez a diót, és a zsemlemorzsát, illetve a mákos töltelékhez a darált mákot, és a zsemlemorzsát.
4. Mikor a vizek forrni kezdenek, akkor hozzájuk öntjük a cukrot és összeforraljuk őket. Ne felejtsük el, hogyha már adtunk a mák darálása során cukrot a mákhoz, akkor csak egy bögrényi (16 dkg) cukor kerüljön a főzővízbe!
5. Ha összeforrt, akkor a szirupokat keverjük hozzá, a diós, illetve a mákos töltelékhez! Szép egynemű legyen. Ezután hűtőben hűtsük le őket.
6. A tésztához másnap gyúrjuk össze a hozzávalókat, az élesztőt nem kell felfuttatnunk, csak morzsoljuk össze a liszttel és a porcukorral, mielőtt hozzáadnánk a többi összetevőt. Ha nagyon kemény lenne, akkor adjunk hozzá még egy pici vizet, de ha jól dolgoztunk, nem szabad neki keménynek lenni. Fontos, hogy a vaj és a zsír valóban puha legyen, mikor elkezdünk velük dolgozni! Ezt úgy érhetjük el, hogy egy órával korábban szoba hőmérsékletre helyezzük őket, vagy néhány percre a radiátorra tesszük, esetleg egy picit a mikróba, de utóbbinál vigyázzunk, hogy meg ne olvadjon, csak éppen puha legyen.
7. Ha a tészta elkészült, akkor tegyük egy fél órára a hűtőbe, hogy lehűljön. erre azért van szükség, hogy miközben dolgozunk, ne keljen meg a kezünk melegétől, ne dolgozzon olyan hamar az élesztő.
8. Ha letelt a fél óra vegyük ki a tésztát, és osszuk hat egyforma gombócra, majd tegyük őket tállal együtt vissza a hűtőbe. Nekem hat darab 28 dkg-os gombócom lett. ha akad otthon konyhamérleg, akkor most az egyszer érdemes elővenni, biztos, ami biztos, és kimérni, hogy a gombócok és a töltelék ugyanolyan súlyban legyenek, akkor biztos, hogy nem fog kirepedni a bejgli.
9. Ezután az első tésztagombócot 20*25-ös téglalappá nyújtjuk. Nem lisztezzük, azt tilos és teljesen szükségtelen is!
10. A téglalapra kanál hátával elsimogatunk 28 dkg dió tölteléket, úgy, hogy a szélein fél-fél centit üresen hagyunk. Ezeket a széleket szépen visszahajtjuk, majd a bejglinket a hosszabbik végénél fogva feltekerjük, ügyelve arra, hogy a szélek ne bújjanak ki.
11. Ugyanígy járunk el a többi gombócunkkal is, készül még két diós és három mákos, mind 28 dkg-nyi töltelékkel.
12. Ezt is lemértem Nektek persze bögrében is, nagyon jól lenyomkodva éppen másfél bögrényi lett, mind a mákos, mind a diós töltelékből 🙂
13. A kész bejgliket hármasával, sütőpapírral bélelt gáztepsikre sorakoztattam, szellősen. Míg dolgoztam a többivel a teraszon pihentek, hogy biztosan hűvösben legyenek.
14. Ekkor megkentem a tetejüket felvert tojás sárgájával. Nekem háromra volt szükségem, hogy szépen befedje őket.
15. Mikor elkészültem, akkor hűvös helyen pihentek két-három órát. Ez lehet garázs, erkély, ha nincs túl hideg, de mivel nálunk most kint mínuszok repkednek, úgy bent levettem a konyhában a fűtést, és olyan nyolc-tíz fokot csináltam. Előtte kiszellőztettem 🙂 De a szerencsésebbek egy hűvös spájzba, kamrába, pincébe vihetik, úgy nem olyan macera. A hűtő nem alkalmas rá sajnos, ott túl hideg van 🙂
16. Ezután lekentem őket felvert tojás fehérjével is, és ismét pihentek egy jó három órát hűvösben (de a legjobb, ha egész éjjel pihennek az eredeti recept szerint, és ha délután kezdjük a gyúrást), majd mentek a 180 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütés programon olyan harminc-harmincöt percre, hogy utána repedés mentesen, márványosan csilloghassanak rám a tepsiből 🙂 Sütés előtt hurkapálcikával jól megszurkáltam őket, egészen le az aljukig, három sor lyukacskát csináltam, minden sorba négyet-négyet 🙂
Egyébként egy éjszakát is pihenhetnek a tojásfehérjézés után, akkor ráérünk reggel sütni.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
A recept alapját Andi konyhájában találtam, hálás köszönet érte 🙂