Barion Pixel

Bögrés, francia tejes pite körtével

Ez a sütemény a szokásos két perc alatt összekeverem, rá a gyümölcsre, sutty a sütőbe, és már illatozik, emelkedik sülés közben, szórjuk porcukorral, kanalazzuk langyosan, ámde mégsem piskóta. Ezt már az elején kiemelem, hogy nem piskóta. Inkább egy palacsinta ízű, sült puding állagú finomság vaníliaszemekkel pettyezve, ami odaragad a kanálhoz, és arra ösztönöz, hogy együk, és együk, és együk 🙂

Kevert tehát, de mégsem a megszokott. Olyan mint a francia fogások általában: egyszerű alapanyagokból készül, egyszerűen, mégis van benne egy kis elegáns csavar (nem svéd csavar, francia :-), amellett, hogy az arányok tökéletesen el vannak találva. Itt például, miután kivajazzuk a formát, meghintjük az egészet kristálycukorral, erre jön a rengeteg gyümölcs, ami picit karamellizálódik, és máris belevisz egy kis pluszt a desszertünkbe…

A fotókkal pedig egy picit már elkezdtem az őszre hangolódni, ha már érik a körte, ha már színes leveleket találni a fűben, ha már évnyitó csütörtökön

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 3 körte meghámozva, kimagozva, összekockázva (kb. fél kg)
– 4 tojás
– háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
– 1 csipet só
– 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
– 1 bögre 2,8%-os tehéntej
– fél kocka vaj (5 dkg!)
– 1 vanília rúd kikaparva, vagy egy csomag vaníliás cukor (10 g)

+ egy csapott evőkanál kristálycukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. Egy piteformát kivajazunk (én az öt dekás vajdarabommal kentem ki), majd meghintjük egy csapott evőkanál kristálycukorral, úgy hogy az oldalára is jusson.
2. Egy tálban a tojást a cukorral és a csipet sóval kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a vaníliát, és csomómentesre keverjük, miközben kisebb adagokban adagoljuk hozzá a tejet, végül a felolvasztott vajat.
3. A körtét a piteforma aljába öntjük, majd ráöntjük a palacsintatésztát, ami nagyon híg, annak kell lennie, úgyhogy nem elbizonytalanodni 🙂
4. Mehet is az előmelegített sütőbe, 180 fokra, alul-felül sütés programra, körülbelül negyven percre.
5. Langyosan tálaljuk, porcukorral meghintve. Hidegen is nagyon finom, és persze más gyümölcsökkel is: almával, meggyel, cseresznyével, szilvával, barackkal…

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!