Barion Pixel

Pikk-pakk, pompás! Karfiolpörkölt darált hússal

Avagy káprázatos kelvirág, paprikásan, fűszeres darált húsban, szaftosan. Erre már csak a körítés tesz rá egy „kanállal”, mert a rizs, és a savanykás, krémes tejfölös nyakon öntés bizony remek kísérők.

Elhatároztam újévkor, hogy idén sokkal-sokkal több zöldséget fogok enni, ehhez eddig tartom is magam 🙂 Ezért, mikor egy kedves Olvasóm a borsópörkölt kapcsán írta nekem, hogy ő szokott karfiolpörköltet készíteni, kapva-kaptam az alkalmon, és ki is próbáltam hamar-hamar.

Megnéztem az internet népszerű karfiolpörkölt receptjeit, de ott bizony egy olyanra sem leltem, amire nekem szükségem volt. Nevezetesen húsosra, mert bizony zöldség ide-vagy oda, nálunk a férjecském nem igazán díjazná, ha mindössze karfiolrózsácskák meredeznének a rizs tetején 🙂 Jöhet a zöldség, de legyen hozzá hús…
Így úgy döntöttem, hogy mivel darált hússal tudom elképzelni, elkészítem a rakott karfiol lusta verzióját. Lusta, de finom, és pont kapóra jött, mert én a rakott karfiolt ugyan nagyon szeretem, de meg kell, hogy mondjam, hogy miközben készítem hozzá a húsos alapot, főtt karfiolt, rizst, sós tejfölt, mindig villával bele-bele kóstolgatok, egy kis ez, egy kis az, és mindig jobban esik, mint a sült verzió.
Így nem féltem a végeredménytől, de nem is volt rá szükség, mert nagyon finom étel, komolyan, próbáljátok ki 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– fél kg darált hús (nálam lapocka, de eben guba)
– egy fej karfiol
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 4 evőkanál étolaj
– 2 evőkanál piros, őrölt, édes fűszerpaprika
– 2-3 teáskanál só
– fél-egy mokkáskanál őrölt bors

+ rizs (nálam gyorsrizs, 2 csomag) és tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, majd üvegesre pároljuk az apróra kockázott vöröshagymát, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd pirítani kezdjük rajta a darált húst.

2. Míg a hús pirul, a karfiolt megmossuk, kettévágjuk, eltávolítjuk a külső leveleket és a torzsát, majd apró rózsákra szedjük. Közben ne felejtsük kevergetni a húst!

3. A karfiolt ezután beletesszük a húsos alapba, majd felöntjük egy bögre forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, közepes lángon addig főzzük, míg a karfiol puha nem lesz. Közben kevergetjük, és sózzuk, ha szükséges. Legyen jó sós íze, mert a körettel együtt szelídülni fog 🙂

4. Rizzsel és tejföllel tálaljuk még forrón, gőzölve 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák