Barion Pixel

Buborékos francia csokoládékrém bögrésen

Avagy mousse au chocolat, a legkönnyedebb, leghabosabb csokoládékrém = KÉSZ GYÖNYÖR.
Méltó lezárása lesz egy vacsorának vagy ebédnek, legyen szó, bármilyen alkalomról!
Minden bizonnyal siker fogja koronázni…

És, hogy miért?

Egyszerűen azért, mert:

„Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét.
A tizedik hazudik.”

Legalábbis John G. Tullius szerint 🙂

Ez talán így van, talán nem, de tény, hogy a csoki finom, és nem harap.
Csak nem szabad belőle túl sokat enni, vagyis betartani a franciák egyik alapvető hitvallását, miszerint legyünk ínyencek, de mértékkel.

Egyet kell értsek Julia Child szavaival, amiben említésre kerül ez a pazar desszert, és amit egy kedves kolléganőm fordított le nekem:

„A hamis reklámok és a szánalmasan alkalmatlan információ miatt manapság túl sok ember halálosan fél a táplálékától és nem gondolja át, hogy mit tesz ez a félelem az emésztőrendszerrel.
Ami engem illet, én sokkal inkább vagyok elájulva néhány vékonyra szelt, príma beefsteak-től, egy kis adag csokihabtól vagy egy szelet hízlalt libamájtól, minthogy olyan jelentéktelen dolgokra rákapjak, mint a zsírszegény zselatin pudingok.”

A recept pedig az anyósom kis fekete füzetéből származik. Ő a volt osztályfőnökömtől, Andreastól kapta, aki németet és franciát tanított a „kis falunkban” 🙂

Ennek a krémnek állítólag elengedhetetlen kelléke a jó minőségű étcsokoládé, de Juci sokszor készítette megmaradt csokimikulásokból és tarkón csapott csokinyuszikból, úgyhogy nyugodtan lehet kísérletezni…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók, 6 személyre:

– 20 dkg étcsokoládé (52 %-os)
– 3 tojás (alaposan megmosva)
– 2 evőkanál forró víz
– negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
– 25 dkg habtejszín

Elkészítése:

1. A csokoládét gőz felett vagy mikrohullámú sütőben egy nagyobb tálban megolvasztjuk. Ha mikrohullámot használunk, akkor kevergessük át fél percenként.

2. A három tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és a forró vízzel. Nem kell nagyon, kihabosítani nem szükséges, egyszerű habverővel dolgozzunk.
A forró vizet azonban kis adagokban, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tojáshoz, nehogy a sárgája kicsapódjon!
Ezzel a lépéssel is sterilizáltuk a tojást, tehát nem kell aggódnunk 🙂

3. A tejszínt verjük habbá, majd keverjük hozzá a csokoládéhoz. Ezután a tojássárgás masszát is keverjük a meleg habos csokoládéhoz.

4. A tojások fehérjét verjük habbá, és azt is forgassuk a krémhez. Aki szeretné, az nyugodtan verje a habot gőz felett, de mi nem szoktuk 🙂

5. Tegyük hűtőbe legalább egy két órára, hogy a krém megszilárduljon.

6. Tejszínhabbal, gyümölccsel gazdagítva vagy csak úgy magában kanalazzuk! Készíthetjük kelyhekbe, poharakba, tálkákba, de egy nagy üvegtálban a legegyszerűbb, szedjen mindenki alapon + mellé tejszínhabot, amennyit szeretne 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák