Barion Pixel

Bögrés gesztenyetorta

Kezdőknek is bátran ajánlom, mert nagyon egyszerű, és eszméletlen finom. Apukámnak sütöttem szülinapjára, és azt mondta, hogy ilyen finom gesztenyés sütit még nem evett. Persze neki illik ilyeneket mondani, ha már a kislánya sütötte a szülinapjára, de a család többi tagjánál is egyöntetű sikert aratott, mert a nagy kedvenc reszelt túrósunk, amit szintén én sütöttem, labdába sem rúghatott mellette 🙂
Tehát próbáljátok ki ezt a szépséges, habos-babos, gesztenyecsodát, mert érdemes!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy 20-22 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

– 3 tojás
– szűk fél bögre kristálycukor (7 dkg)
– fél bögre fehér finomliszt (6 dkg)
– 1 púpos teáskanál sütőpor (fél csomag, 5 g)
– negyed bögre holland kakaópor (kb. 3 dkg)

A gesztenyés krémhez:

– 30 dkg cukrozott gesztenyepüré
– 1 bögre 35%-os habtejszín (2,5 dl)
– 1-2 teáskanál rum aroma
– 1 teáskanál zselatin (4 g)
– 1 evőkanál hideg víz

A tejszínes réteghez:

– 1 bögre 35%-os habtejszín (2,5 dl)
– két evőkanál porcukor
– 1 teáskanál zselatin
– 1 evőkanál hideg víz

A díszítéshez:

– fél bögre 35 %-os habtejzsín
– 1 csomag habfixáló
– 1 evőkanál porcukor

A szívecskékhez:

– 10 dkg gesztenyepüré
– 1 púpos evőkanál vaj
– 2 babapiskóta ledarálva
– fél tábla étcsokoládé (5 dkg)

Elkészítése:

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd felverjük keményre a fehérjét a cukorral.

2. A tojások sárgáját lassan hozzáöntjük, és beleszitáljuk a lisztet, sütőport és a kakaóport, amit előtte már nagyjából összekevertünk.

3. Fakanállal, óvatosan, körkörös mozdulatokkal, ügyelve rá, hogy a hab össze ne törjön, összekeverjük az egészet, majd egy kivajazott, esetleg sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük az egészet, és 160 fokon, körülbelül 25 perc alatt készre sütjük. Figyelem! Ha 20 centis formában sütjük, ügyeljünk rá, hogy az magas falú legyen, külnben nem fog ráférni a krém és a hab!

4. Hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a krémet!

5. A zselatint egy pici edénykébe szórjuk, majd egy kanál hideg vízzel elkeverjük, és félretesszük állni!

6. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a rummal elkevert gesztenyemasszával, valamint az a zselatinnal, amit felmelegítünk csak éppen annyira, hogy folyjon, de ne forrjon! Mikróban nagyjából 10-15 másodperc, de lehet kevesebb is!

6. A piskóta köré visszatesszük a kapcsos oldalát vagy tortagyűrűt helyezünk köré!

7. A kész krémet a tortára kenjük, és hű tőbe tesszük, míg a habos réteget elkészítjük.

8. A tejszínhabot a habos réteghez felverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a zselatint, amivel ugyanúgy járunk el, mint a krém esetében, keverjük, pihentetjük, melegítjük.

9. Ezt a réteget is szépen elkenjük a tortán, és mehet a hűtőbe.

10. A tortát legalább hat órát hűtőbe tesszük, de legjobb egy éjszakát, akkor lesz finom, és szépen szeletelhető!

11. Másnap díszítjük.

12. A gesztenyeszívekhez összekeverjük a darált piskótát, gesztenyemasszát, puha vajat, majd kinyújtjuk, és kisebb szíveket szaggatunk belőle, amiknek az egyik oldalát olvasztott csokoládéba mártjuk, sütőpapírral bélelt tálcára tesszük őket, és néhány percre betesszük a fagyasztóba, hogy roppanósra kössön a csoki.

13. A habot felverjük a porcukorral és a habfixálóval, majd habzsák, vagy kilyukasztott nejlonzacskó segítségével kidíszítjük a tortát.

14. Sok szívecske lesz, és sok hab is, díszíthetitek körkörösen is a tortát, gazdagabban, nekem így tetszett és mellé tálaltam habot és a szíveket.

Jó étvágyat! 🙂

A recept alapötlete ITT! Köszönöm szépen 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Recept alapötlete itt, ahol videót is láthattok az elkészítésről…

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák