Barion Pixel

Krive kucha bögrésen – sváb szalonnás lepény

Ahogy azt a fotó is mutatja, egy nem akármilyen kelt tésztával van dolgunk: egyszerűen csodálatos a bélzete, és a szépségét már csak az íze múlja felül!

Tiki nudl a tészta becsületes neve, egy sváb, hartai kelt tészta, amire a Hartai konyha című szakácskönyvben leltem rá. Mindössze annyit változtattam az alaprecepten, hogy a megadott vízmennyiség helyett én tejet használtam, kiindulva abból, hogy a régi, magas zsírtartalmú tejet lehetséges, hogy vizezni kellett, de amihez már mi tudunk hozzájutni, azt bizony már nem kell higítani 🙂

Alapvetően ez a tészta egy kilogramm lisztből készül, és két tepsi lepényre elegendő. Én most egy tepsire való hozzávalót adok meg Nektek!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 4 bögre fehér finomliszt (fél kg)
  • 2 dkg élesztő
  • másfél bögre langyos tehéntej (3,75 dl)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kisebb tojás
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál só

A tetejére:

  • 1 tojás felverve
  • kenyérszalonna csíkokra vágva, kb. 5-10 dkg

Elkészítése:

  1. Egy bögre langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, belekeverjük a sót, ráütjük a tojást, rákanalazzuk a zsírt, majd ráöntjük az élesztős tejet, valamint a megmaradt lanygos tejet, és alaposan kidagasztjuk a tésztát géppel vagy kézzel. Lágy,de nem ragadós tésztát kell kapnunk! ha száraz, akkor adjunk hozzá még tejet, ha ragacsos, akkor pici lisztet!
  3. Letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük.
  4. Enyhén lisztezett deszkán, 20*30-as téglalap alakúra nyújtjuk, majd ugyanekkora, kizsírozott tepsibe fektetjük.
  5. Hagyjuk további húsz-harminc percig kelni, majd megkenjük a felvert tojással és a tetejére sorakoztatjuk a szalonnacsíkokat.
  6. 180-190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon szép aranyszínűre sütjük. Ezután célszerű átemelni egy rácsra, mert a szalonnából kisülő zsír becsorog a tészta alá, és könnyebben szilárdul meg, ha kiemeljük a tepsiből!

Jó étvágyat!

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák