Barion Pixel

Mákos pozsonyi kifli bögrésen

Mennyei citromos-mákos kis patkók, egy hihetetlenül házias, omlós tésztában, nagyon csinos külsővel! Igazi vendégcsalogató finomság!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók 12-14 darabhoz:

  • két és fél bögre fehér finomliszt (33 dkg)
  • fél mokkáskanál só
  • 8 g friss élesztő
  • szűk fél bögre porcukor (5 dkg)
  • egyharmad bögre hideg tej (90 ml)
  • 13 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin 
  • 1 csapott evőkanál sertészsír (2-3 dkg)
  • 2 tojás sárgája

+ 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • egy bögre mák, nem darálva mérjük! (150 g)
  • háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
  • egyharmad bögre tej (80 ml)
  • 1 bio citrom lereszelt héja vagy nálam egy kis tasak (6 g-os!) reszelt citromhéj 
mákos pozsonyi kifli

Elkészítése:

  1. A lisztet, a porcukrot és a sót összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, amiket nagyjából elmorzsolunk, inkább kenünk a lisztben, mert ugye puha, szobahőmérsékletű vajat használunk, amit egy-két órával a sütés előtt ne felejtsetek el kivenni a hűtőből és ottfelejteni a konyhapulton. Ha ez mégis elmaradna, akkor kockázzátok fel a vajat és néhány másodpercre tegyétek a mikróba, de ügyeljetek rá, hogy el ne olvadjon, éppen csak megpuhuljon annyira, hogy az ujjatok beleszaladjon, ha megnyomjátok.
  3. Ezután belegyúrjuk a tojások sárgáját, valamint a hideg tejjel elkevert élesztőnket, és szép egyneművé dolgozzuk.
  4. Dolgozhatunk dagasztógéppel, úgy mindent egyben is beleönthetünk a keverőtálba, az egy, amit előre el kell kevernünk, az a tej és az élesztő!
  5. A tésztát lefedve másfél órára a hűtőbe tesszük.
  6. A mákot ledaráljuk, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is
  7. Egy kisebb lábasban alaposan összeforraljuk a tejet fél bögre kristálycukorral, majd hozzáöntjük a mákos keverékünket.
  8. Egy kicsit összerottyantjuk, összefőzzük, közben kevergetjük. Ha besűrűsödött picit, akkor félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk hűlni. Lehetőleg jó néhány órával sütés előtt készítsük el a töltelékünket, hogy jól le tudjon hűlni, és formázható legyen. Ha elérte a szobahőt, akkor tegyük hűtőbe.
  9. Ha a tészta lehűlt, akkor kb. 50 grammos gombócokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd egyenként kinyújtjuk őket olyan nagyjából 13*7 cm szélességűre, ovális formájúra. Nyújtás előtt célszerű őket tenyérrel ellapogatni! A deszkát nem lisztezzük! 
  10. Ezután hosszanti irányban megtöltjük őket egy-egy csíkban a töltelékünkkel, a két végén kihagyunk egy-egy centit, hogy legyen hol lezárni a tésztát. 
  11. Ekkor úgy kezdjük, hogy a tészta felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, és az ujjunkkal addig nyomkodjuk mindenütt, míg szépen le nem zárjuk, mint egy raviolit. Itt annyi a különbség, hogy mikor ráhajtjátok a töltelékre a tésztát, akkor nem fog az alsó széléig lelógni, hanem valamennyivel fölötte fog végződni, és maradni fog a lezárás alatt kilogó tésztaperem. Vagyis ott nyomkodjuk le a tésztát, ahol a töltelék végződik. 
  12. Most erre fogjuk ráhajtani a töltött részt. Még itt is megnyomkodhatjuk finoman az újonnan keletkezett alsó szegélyt, hogy biztosan jól záródjon, majd óvatos mozdulatokkal szépen szivar alakúvá fogjuk hengergetni, sodorni úgy, hogy a csücskök szép hegyesek legyenek. Ha jól dolgoztunk, akkor oldalirányba azért szépen megnyúlt a kiflink.
  13. Most felemeljük a kiflinket, és az alsó zárását a tésztának szép egyenesre igazítjuk, és úgy helyezzük a kiflit a sütőpapírra, hogy ez a zárás alulra, középre kerüljön. Erre ügyeljetek, ez fontos, különben kitekeredhet a kiflink.
  14. A mákos pozsonyi kiflit ácskapocsformájúra formázzuk, ahogy a képen is láthatjátok.
  15. Most átkenjük tojássárgájával, ügyelve, hogy mindenhová jusson, ha lehet rendes kenő-vagy festőecsetet használjunk, ne szilikont, hogy mindenhol szép egyenletes legyen, és nyúljunk be egészen a tészta alá elől is és hátul is, amennyire csak lehet. Így garantáltan gyönyörű lesz, mikor megnövekszik egy kicsit a tészta.
  16. Ezután hűvös helyen (nem hűtőben!) pihentetjük egy fél órát.
  17. Ha ez letelt, akkor ugyanolyan precízen, mint a sárgájás kenésnél, lekenjük tojásfehérjével is, majd ismét fél órát pihentetjük.
  18. Végre elérkeztünk a sütéshez! 180-190 fokon fogjuk sütni őket, alul-felül sütés programon, nagyjából 15-20 percig, míg olyan szép színük nem lesz, mint a képen. A tepsi a középső rácsra kerüljön.
  19. Ha véletlenül itt-ott kinyílna, akkor a tésztát és a tölteléket még melegen vissza tudjuk igazítani formára.

Jó sütögetést!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

mákos pozsonyi kifli
mákos pozsonyi kifli

További mákos receptjeim:

Citromkrémes mákos rolád

Mákos habcsók

Mákos guba házi gubakiflivel vaníliasodóval

Almás-mákos süti

Mákos-meggyes aranygaluska bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák