Ez a kalács egy igazi különlegesség: a gazdag kelt tésztába töltelékek színes palettája kerülhet, amit kedvünkre gazdagíthatunk fűszerekkel, gyümölcsökkel, aszalványokkal. Gyönyörű külseje van, fényesen csillogó a cukros sziruptól, amit forrón kenünk rá, így egy tükörszerű karamellaréteg fedi, mellé pedig a formája, szerintem valami mesés!
Négyféle töltelékkel készítettem el őket, válogassatok belőlük kedvetekre!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók 2 (KETTŐ) kalácshoz:
- 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
- 2,5 dkg élesztő
- negyed bögre tej (0,7 dl)
- negyed bögre víz (0,7 dl)
- 3 tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 bögre átszitált porcukor (10-12 dkg)
- 15 dkg vaj
- 1 nagy csipet só
Hozzávalók a sziruphoz:
- – háromnegyed bögre cukor (12 dkg)
- – egyharmad bögre víz (90 ml)
Hozzávalók a pisztáciás töltelékhez (1 kalácsra számolva):
- 160 g édes pisztáciakrém
Hozzávalók a csokis töltelékhez (1 kalácsra számolva):
- másfél tábla étcsokoládé (15 dkg)
- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál holland kakaó por
- 2 teáskanál rum
A csokis töltelékhez minden hozzávalót beleteszünk egy lábasba, és mindent összeolvasztunk egyneművé, majd kihűtjük.
Hozzávalók a mogyorós töltelékhez (1 kalácsra számolva):
- másfél tábla étcsokoládé (15 dkg)
- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál holland kakaó por
- 2 teáskanál rum
- fél-egy bögre őrölt mogyoró
A csokis-mogyorós töltelékhez minden hozzávalót beleteszünk egy lábasba a mogyorón kívül, és mindent összeolvasztunk egyneművé, majd kihűtjük. A mogyorót akkor fogjuk rászórni, mikor megkentük vele a tésztát.
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez (1 kalácsra számolva):
- 250 g kiolvasztott gesztenyepüré
- 1-2 teáskanál rum aroma
- 1 narancshéja lereszelve vagy egy kis tasak reszelt narancshéj
- 2 evőkanál porcukor
A gesztenyés töltelékhez összekeverjük egy villával a hozzávalókat, a gesztenyepürét a narancs héjával, a rummal, és a porcukorral.
Elkészítése:
- Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben.
- A többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, akkor adunk még hozzá lisztet, de azért arra ügyeljünk, hogy a tésztának lágynak kell lennie!
- Ezután tegyük bele egy nejlonzacskóba, és tegyük éjszakára a hűtőbe.
- Másnap nyújtsuk ki egy vékony téglalappá, majd kenjük rajta szét egyenletesen a töltelékünket. A széleken hagyjunk ki körben egy-egy centit, hogy ne folyjon ki a töltelék a tekerés során. Ha a nyújtás nehezen menne, akkor hagyjátok a tésztát egy negyedórát a deszkán, hogy magához térhessen.
- Hosszára vágjuk el a tekercsünket egy éles kés segítségével, majd fektessük őket egymásra kereszt alakban úgy, hogy miközben összefonjuk, végig felfelé legyenek a bevágott részek.
- Fonjuk meg őket, a végeiket hajtsuk be a kalács alá, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába. Bármilyet használhattok, hosszabbat, rövidebbet, működni fog!
- Ezután hagyjuk őket letakarva, úgy harminc-negyven percig, míg szépen a duplájukra nem kelnek.
- 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon süssük őket nagyjából 30 perc alatt készre. Egyszerre két kalácsot süssünk.
- Míg sül, készítsük el a szirupot, vagyis forraljuk össze alaposan a cukrot a vízzel, míg picit be nem sűrűsödik.
- Az elkészült kalácsokat még forrón locsoljuk, kenjük meg ezzel a sziruppal, akár több soron is. Nagyjából osszuk el a két kalácson!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kalács receptjeim: