Barion Pixel

Babka kalács bögrésen

babka kalács

Ez a kalács egy igazi különlegesség: a gazdag kelt tésztába töltelékek színes palettája kerülhet, amit kedvünkre gazdagíthatunk fűszerekkel, gyümölcsökkel, aszalványokkal. Gyönyörű külseje van, fényesen csillogó a cukros sziruptól, amit forrón kenünk rá, így egy tükörszerű karamellaréteg fedi, mellé pedig a formája, szerintem valami mesés!

Négyféle töltelékkel készítettem el őket, válogassatok belőlük kedvetekre!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 2 (KETTŐ) kalácshoz:

  • 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
  • 2,5 dkg élesztő
  • negyed bögre tej (0,7 dl)
  • negyed bögre víz (0,7 dl)
  • 3 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 bögre átszitált porcukor (10-12 dkg)
  • 15 dkg vaj
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a sziruphoz:

  • – háromnegyed bögre cukor (12 dkg)
  • – egyharmad bögre víz (90 ml)

Hozzávalók a pisztáciás töltelékhez (1 kalácsra számolva):

  • 160 g édes pisztáciakrém

Hozzávalók a csokis töltelékhez (1 kalácsra számolva):

  • másfél tábla étcsokoládé (15 dkg)
  • 8 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaó por
  • 2 teáskanál rum

A csokis töltelékhez minden hozzávalót beleteszünk egy lábasba, és mindent összeolvasztunk egyneművé, majd kihűtjük.

Hozzávalók a mogyorós töltelékhez (1 kalácsra számolva):

  • másfél tábla étcsokoládé (15 dkg)
  • 8 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaó por
  • 2 teáskanál rum
  • fél-egy bögre őrölt mogyoró

A csokis-mogyorós töltelékhez minden hozzávalót beleteszünk egy lábasba a mogyorón kívül, és mindent összeolvasztunk egyneművé, majd kihűtjük. A mogyorót akkor fogjuk rászórni, mikor megkentük vele a tésztát.

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez (1 kalácsra számolva):

  • 250 g kiolvasztott gesztenyepüré
  • 1-2 teáskanál rum aroma
  • 1 narancshéja lereszelve vagy egy kis tasak reszelt narancshéj
  • 2 evőkanál porcukor

A gesztenyés töltelékhez összekeverjük egy villával a hozzávalókat, a gesztenyepürét a narancs héjával, a rummal, és a porcukorral.

babka kalács

Elkészítése:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben.
  2. A többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, akkor adunk még hozzá lisztet, de azért arra ügyeljünk, hogy a tésztának lágynak kell lennie!
  3. Ezután tegyük bele egy nejlonzacskóba, és tegyük éjszakára a hűtőbe.
  4. Másnap nyújtsuk ki egy vékony téglalappá, majd kenjük rajta szét egyenletesen a töltelékünket. A széleken hagyjunk ki körben egy-egy centit, hogy ne folyjon ki a töltelék a tekerés során. Ha a nyújtás nehezen menne, akkor hagyjátok a tésztát egy negyedórát a deszkán, hogy magához térhessen.
  5. Hosszára vágjuk el a tekercsünket egy éles kés segítségével, majd fektessük őket egymásra kereszt alakban úgy, hogy miközben összefonjuk, végig felfelé legyenek a bevágott részek.
  6. Fonjuk meg őket, a végeiket hajtsuk be a kalács alá, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába. Bármilyet használhattok, hosszabbat, rövidebbet, működni fog!
  7. Ezután hagyjuk őket letakarva, úgy harminc-negyven percig, míg szépen a duplájukra nem kelnek.
  8. 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon süssük őket nagyjából 30 perc alatt készre. Egyszerre két kalácsot süssünk.
  9. Míg sül, készítsük el a szirupot, vagyis forraljuk össze alaposan a cukrot a vízzel, míg picit be nem sűrűsödik.
  10. Az elkészült kalácsokat még forrón locsoljuk, kenjük meg ezzel a sziruppal, akár több soron is. Nagyjából osszuk el a két kalácson! 

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

babka kalács

További kalács receptjeim:

Tepsis fonott kalács

Sós fonott kalács

Bögrés kalács kakaósan és diósan

Ostoros kalács

Diós-baracklekváros kalács

Kelt csíkos kalács

szeretettel ajánlom:

Kategóriák