A szokásos kedvenc fasírt golyóimat sütöttem ezúttal annyi változtatással, hogy a fele húst lecseréltem reszelt zöldségekre: cukkinire és sárgarépára. Hát valami fantasztikusan finomak lettek, készítsétek el ti is!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 25 dkg darált hús (nálam sertéscomb, de amivel szeretnétek:-)
- 25 dkg reszelt zöldség ízlés szerint (cukkini, répa, krumpli, brokkoli, vagy amit csak szeretnétek 🙂
- 2 tojás
- 3 gerezd fokhagyma átnyomva
- egy teáskanál só
- fél mokkáskanál őrölt fekete bors
- fél bögre zsemlemorzsa
- ízlés szerint fűszerek, amit szeretnétek
+ 2-3 bögre étolaj a kisütéshez
Elkészítése:
1. A cukkinit lereszeljük, lesózzuk, negyed órát pihentetjük, majd alaposan kifacsarjuk a levét. A sárgarépát hámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük.
2. A tojást lazán felverjük, majd egy közepes méretű tálban a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk.
3. Ezután nagyobb teáskanálnyi adagokból golyókat formázunk, melyeket egy tányérra vagy tálcára sorakoztatunk.
4. Egy kisebb lábasban, fazékban olajat hevítünk, körülbelül fél-háromnegyed liternyit, annyit, hogy a fasírtok kellemesen úszkálhassanak, picit lebeghessenek.
5. A golyókat nagyjából tíz-tizenkettesével aranybarnára sütjük. Közben gyakran átkeverjük őket, hogy szép egyenletes színük legyen.
Egy apró trükk: Ha szeretnétek, hogy nagyon szép szabályosak és simák legyenek, akkor nedves kézzel újra gömbölygessétek meg őket, mielőtt az olajba dobjátok 🙂
6. Papírtörlőre szedjük őket, és tálaljuk!
Jó étvágyat! 🙂
További cukkinis receptjeim: