
Egy nagyon finom fogás, ami gyorsan el is készül szerencsére…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A zöldborsós májhoz:
- 3-4 evőkanál étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom (vagy egy-két evőkanál sűrített paradicsom)
- 1 paprika (elhagyható)
- negyed bögre víz
- 1 mokkáskanál bors
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt, édes pirospaprika
- fél kg csirkemáj
- 1-2 bögre zöldborsó (10-20 dkg)
A galuskához:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 3 tojás
- egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
- 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
1. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd apró kockákra vágjuk.
2. Egy közepes méretű fazékban vagy lábasban olajat hevítünk, melyen a hagymát, takarékon üvegesre pároljuk.
3. Míg a hagyma párolódik, addig megmossuk a paradicsomot és a paprikát, majd a paprikának eltávolítjuk a szárát és a magházát, a paradicsomot meghámozzuk, majd mindkettőt apróra kockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához.
4. Mikor a zöldségek forrni kezdenek, akkor felöntjük őket negyed bögre vízzel, belekeverjük a pirospaprikát, a sót, a borsot, majd a borsót is. Lefedve körülbelül tíz-tizenöt percig pároljuk. addig, ameddig a borsó közepesen meg nem puhul. Közben persze kevergetjük.
5. Ekkor hozzáadjuk a jól megmosott, megtisztított, feldarabolt májat. A jól megtisztítás alatt én azt értem, hogy gyakorlatilag minden fehér és véresebb részt kivágok belőle. Vigyázni kell, nehogy a végeredmény keserű legyen. Azokat a részeket teszem bele, amiket szívesen viszontlátok a tányéromon 🙂
6. A májat körülbelül tíz perc alatt puhára főzzük, és ügyelünk rá, hogy ne szárítsuk ki. Vegyünk ki egyet, vágjuk ketté, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Ha több szaftot szeretnénk, akkor adjunk hozzá még egy pici vizet, és sózzuk utána.
7. Közben a galuskát is elkészítjük!
8. A három tojást csomómentesen összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Ha lágyabb galuskát szeretnétek, akkor még egy kis plusz vizet is adjatok hozzá! Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk.
9. Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el.
10. Még forrón tálaljuk!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További csirkés receptjeim:
Édes-csípős csirkeszárny ananászos rizzsel
Tepsis csirkecomb vele sült zöldségekkel
Sajtos őszibarackos csirkemell
