Barion Pixel

Epres pillecukor

Szuperepres, pillekönnyű, puha! Egyszerűen imádnivaló… 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 1 bögre cukor (16 dkg)
  • 1 evőkanál méz
  • 10-15 dkg eper
  • 8 g étkezési zselatin por
  • 2 evőkanál víz
  • 1 csipet só

+ porcukor a hempergetéshez

Elkészítése:

1. Egy műanyagdoboz aljába, amely kb. 1 literes, vágunk egy darab sütőpapírt. Plusz még egy ugyanekkorát, ami majd a tetejére megy. Mindkettőt megkenjük vékonyan étolajjal.

2. Az epret felforraljuk, puhára főzzük, majd összeturnixoljuk, a zselatint a turmixgép táljában szépen elkeverjük két evőkanál vízben, majd ezt is félretesszük.

3. Egy kisebb fazékba belemérjük a cukrot, a mézet és az epervelőt, majd feltesszük a tűzhelyre melegedni, és kevergetjük, addig míg bugyogni nem kezd. Ekkor takarékra vesszük, majd úgy 1 percig főzzük, úgy hogy ne zubogjon, csak éppen hogy fortyogjon!

4. A szirupból azonnal öntünk egy picit a zselatinra, amit közben kisebb fokozaton keverünk. Ezután kisebb adagokban hozzákeverjük a többi szirupot is. Három-négy percig keverjük közepes fordulaton (nálam ez kettes fokozat volt), majd maximumon további hat-hét percig. Nálam legalábbis ennyi volt, de ez nem szentírás, hiszen a mixerek nem egyformák. A lényeg, hogy akkor jó, ha kezd elválni az edény oldalától, és felmászni a habverőre. Tehát ez lehet, hogy tovább tart, lehet hogy kevesebb ideig.

5. Ha elkészült, akkor beleöntjük a sütőpapírral bélelt dobozunkba, elsimogatjuk a tetejét, majd rásimítjuk a másik sütőpapírt az olajos felével. Hagyjuk picit hűlni, majd hűtőbe tesszük szilárdulni, legalább három órára. Én rátettem a műanyagdobozra a tetejét, nehogy véletlenül is magába szívja bármilyen más étel illatát a hűtőből.

6. Ha megszilárdult, akkor ollóval csinos kockákra vágjuk őket, majd porcukorba hempergetjük.

Jó pillecukrozást!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További epres receptjeim:

Epertorta

Epres jégkrém

Eperkrémleves túrógombóc

Eperszósz

szeretettel ajánlom:

Kategóriák