![Feketeerdő torta](https://rupanerkonyha.hu/wp-content/uploads/2024/11/DSC_0571-scaled.jpg)
Egy csodaszép, mutatós és elképesztően finom feketeerdő tortát hoztam Nektek, puha piskótával, meggyzselével, könnyed tejszínes, habos krémmel és roppanós csokoládéval! Elsöprő sikere volt nálunk!
Hozzávalók a piskótához:
- 8 tojás
- másfél bögre fehér finomliszt (18 dkg)
- szűk fél bögre holland kakaópor (5-6 dkg)
- egy bögre kristálycukor (20 dkg)
- szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
- 1 csomag sütőpor (10 g)
- 1 nagy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 3 bögre habtejszín (750 ml, nálam édesített, növényi)
- 2 kis csomag zselatin (2*10 g)
- 2 kis csomag habfixáló (2*10 g)
- háromnegyed bögre porcukor (12 dkg)
A meggy zseléhez:
- fél üveg meggybefőtt (200 g)
- fél csomag pudingpor (20 g)
- 1-2 evőkanál cukor (20-30 g)
- 1 tasak zselatin (10 g)
Hozzávalók a díszítéshez:
- 20 dkg jó minőségű étcsokoládé
- egész meggyszemek (én Amarena meggyet használtam szirupban)
![Feketeerdő torta](https://rupanerkonyha.hu/wp-content/uploads/2024/11/DSC_0521-scaled.jpg)
Elkészítése:
- Először készítsük el a meggyzselét. Fél üveg meggybefőttet fél üveg meggylével turmixoljunk össze 1-2 kanál kristálycukorral. Vagyünk ki belőle egy szűk fél bögrényit, abban keverjük el a zselatint és a pudingport. Forraljuk az egészet össze, sűrítsük be, majd a két tasak zselatint is forraljuk bele, de azt már csak egy percig. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben megdermedni. Ezt jó néhány órával a sütés előtt, de akár már előző nap is megcsinálhatjuk.
- Közben a csokidíszt is elkészíthetjük, hadd várja az is a sorát a hűtőben. A csokoládét olvasszuk fel a mikróban. Először csak a kétharmadát olvasszuk, fél percenként vegyük ki, és keverjük át, hogy a csoki meg ne égjen. Mikor már szépen felolvadt, tördeljük bele a maradék csokit is, és keverjük addig, míg fel nem olvad az is. Ez lesz a temperálás, ami biztosítja, hogy a csoki szép fényes és roppanós maradjon, ne legyen fehér foltos és csíkos! Ezután egy ív sütőpapírra kenjük rá egy spatulával, majd tekerjük fel szorosan. Ne ijedjetek meg, tényleg ezt kell csinálni. mehet a tekercs a hűtőbe, dermedésig.
- A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra. Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk.
- A tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
- A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
- Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
- Hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaóport és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
- A tésztát egyenlően elosztjuk a két tortaformában. Én úgy szoktam, hogy egy spicc-vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőnkbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
- Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűlési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még ennyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz.
- Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.
- Ehhez nincs más dolgunk, mint a zselatint elkeverni 5 evőkanál vízben, és felmelegíteni. Csak melegíteni, nem forralni! Ezután verjük fel a tejszínhabot a habfixálóval és a cukorral, közben a zselatint is vegyítsük hozzá. Tegyük a hűtőbe!
- A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb!
- Most minden rétegbe kenjünk a meggyzseléből, osszuk el egyenlően, majd kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket. Ha szeretnétek tehettek rá egész lecsepegtetett meggyszemeket, de nálunk az volt a kérés, hogy egész szem ne kerüljön bele.
- A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, nyomjunk rá néhány habrózsát a krémből, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
- A habrózsák tetejére tegyünk meggyszemeket, a csokoládtekercsünket pedig erőszakkal tekerjük ki, és gyönyörködjünk benne, milyen szépen törik. Az eredménnyel rakjuk szépen körbe a tortánkat. Ugye milyen kis különleges lett?
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További torta receptjeim:
Epres-habos mascarpones csokitorta
![Feketeerdő torta](https://rupanerkonyha.hu/wp-content/uploads/2024/11/DSC_0500-3-scaled.jpg)