Barion Pixel

Krémes, kókuszos hógömb

Kókuszos hógömb

Annától, sógornőm húgától kaptam meg a receptjét ennek a gyöngyszemnek. Kis keresztfiaim szülinapi buliján volt szerencsém kóstolni ezeket a tenyérnyi piskótalabdákat, és azonnal elvarázsoltak, egészen elképesztőek, és ugyan ritka az a desszert, amit szinte lehetetlen abbahagyni, de ez bizony olyan, nagyon, vagyis nagyon-nagyon-nagyon. 

Köszönet Németországba, Anna kolléganőjének, Reginának érte, nagy kedvenc lett nálunk…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 7 tojás
  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • másfél bögre fehér finomliszt (20 dkg)
  • 1 teáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kis pohár tejföl (150 g)
  • fél bögre Amaretto likőr (1,25 dl)
  • fél bögre porcukor (80 g)
  • másfél bögre habtejszín (kb. 4 dl)
  • + 1 kis csomag kókuszreszelék a forgatáshoz (10 dkg)
Kókuszos hógömb

Elkészítése:

  1. A piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  2. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra.
  3. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  4. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk vagy a turmixgéppel maximum egy perc alatt elkeverjük.
  5. A tésztánkat beleöntjük egy nagyjából 30*35-ös vagy picit nagyobb tepsibe.
  6. 170 fokon alul-felül sütés programon, kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  7. Ha kihűlt, akkor apró darabokra tépkedjük, kb. legfeljebb centi*centis darabokra.
  8. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük.
  9. A többi hozzávalót egyenletesen elkeverjük, majd hozzáforgatjuk a habtejszínt is, végül az egészet a piskótatörmelékhez keverjük, és hagyjuk picit állni, úgy 15 percet, hogy a piskóta beszívja a krémet, és jobban formázható legyen.
  10. Nagy fagyiskanálnyi adagokból gömböket formázunk belőle, amiket alaposan meghemepergetünk kókuszba.
  11. Tálcára tesszük őket egymás mellé, nem egymás tetejére, hogy szépen megőrizzék a formájukat.
  12. Lefedve hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kókuszos receptjeim:

Kavart kókuszos süti

Kókuszos puszedli

Kókuszrúd

Kókuszos gofri

Kókuszdiócska

Kókuszos hógömb

szeretettel ajánlom:

Kategóriák