Annától, sógornőm húgától kaptam meg a receptjét ennek a gyöngyszemnek. Kis keresztfiaim szülinapi buliján volt szerencsém kóstolni ezeket a tenyérnyi piskótalabdákat, és azonnal elvarázsoltak, egészen elképesztőek, és ugyan ritka az a desszert, amit szinte lehetetlen abbahagyni, de ez bizony olyan, nagyon, vagyis nagyon-nagyon-nagyon.
Köszönet Németországba, Anna kolléganőjének, Reginának érte, nagy kedvenc lett nálunk…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A piskótához:
- 7 tojás
- egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
- másfél bögre fehér finomliszt (20 dkg)
- 1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 1 kis pohár tejföl (150 g)
- fél bögre Amaretto likőr (1,25 dl)
- fél bögre porcukor (80 g)
- másfél bögre habtejszín (kb. 4 dl)
- + 1 kis csomag kókuszreszelék a forgatáshoz (10 dkg)
Elkészítése:
- A piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
- A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra.
- Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
- Hozzáadjuk az átszitált lisztet és és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk vagy a turmixgéppel maximum egy perc alatt elkeverjük.
- A tésztánkat beleöntjük egy nagyjából 30*35-ös vagy picit nagyobb tepsibe.
- 170 fokon alul-felül sütés programon, kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, akkor apró darabokra tépkedjük, kb. legfeljebb centi*centis darabokra.
- A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük.
- A többi hozzávalót egyenletesen elkeverjük, majd hozzáforgatjuk a habtejszínt is, végül az egészet a piskótatörmelékhez keverjük, és hagyjuk picit állni, úgy 15 percet, hogy a piskóta beszívja a krémet, és jobban formázható legyen.
- Nagy fagyiskanálnyi adagokból gömböket formázunk belőle, amiket alaposan meghemepergetünk kókuszba.
- Tálcára tesszük őket egymás mellé, nem egymás tetejére, hogy szépen megőrizzék a formájukat.
- Lefedve hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kókuszos receptjeim: