Barion Pixel

Habos, fehér csokoládés kókusztorta

Habos, fehér csokoládés kókusztorta

Ez a habkönnyű, hófehér csoda méltó dísze lehet bármilyen ünnepi asztalnak, az íze pedig, mint a kinézete: mennyei!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 tojás
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • egy bögre kristálycukor (20 dkg)
  • szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
  • 1 csomag sütőpor (10 g)
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 tábla fehér csokoládé (10 dkg)
  • 2 csomag habfixáló
  • egy és kétharmad bögre habtejszín, nálam cukrozott növényi (5 dl)
  • fél bögre porcukor (kb. 7 dkg)
  • 6 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 kis doboz mascarpone (50 dkg)
  • + kókuszreszelék a díszítéshez

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a piskótát. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
  2. Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  3. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  4. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  5. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  6. A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. Én úgy szoktam, hogy egy spicc- vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük őket az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük őket. A  piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
  7. Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz. 
  8. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. 
  9. Ehhez nincs más dolgunk, mint felolvasztani a fehér csokoládét, és hagyni langyosra vagy szoba hőre hűlni, a lényeg, hogy még kenhető legyen, mikor a mascarpone-ba kerül, de ne legyen meleg! 
  10. A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a fehércsokoládéval.
  11. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük mascarponés krémet, végül a kókuszreszeléket is hozzáforgatjuk. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe! 
  12. A kihűlt piskóta karikák tetejéből vágjunk le egy-egy vékony lapot, annyit, hogy szép egyenletes legyen a tetejük, és tegyük félre a díszítéshez. 
  13. A piskótákat ezután vágjuk keresztben ketté, majd a lehűlt krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb! 
  14. Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket. Pici krémet hagyjunk a gombócokhoz! A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, és szórjuk meg az oldalát és a tetejét alaposan kókuszreszelékkel. A megmaradt piskótát morzsoljuk szét, keverjük össze annyi krémmel, hogy szépen formázható legyen, és tetszőleges méretű golyókat gyúrjunk belőle. Ezeket is hempergessük meg kókuszreszelékben, majd díszítsük vele a torta tetejét. Ezután tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További torta receptjeim:

Narancsos csokitorta

Joghurttorta

Sütés nélküli sajttorta

Pavlova

Sütés nélküli epres sajttorta

Klasszikus gyümölcstorta

Habos-mascarpones csokitorta

Habos, fehér csokoládés kókusztorta

szeretettel ajánlom:

Kategóriák