Az az igazi, békebeli, jó minőségű karamella íz köszönt vissza nekem ebben a szaloncukorban, aminél finomabbat el sem tudnék képzelni egy szaloncukorba!
És sóztam, tehát az enyém sós karamellás lett végül, ez nem kötelező, viszont annak, aki szereti a sós karamellát, erősen javallott!
Abszolút megéri az időt és a fáradságot, puha, nyúlós, igazi karamella, de nem a fogba ragadós, hanem a selymes fajtából!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál méz
- 1 csipet só
- háromnegyed bögre habtejszín (2 dl)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- + ha szeretnétek szórjatok bele nagyobb szemű sót (Maldon)
- + 1-2 tábla étcsokoládé a mártáshoz (15-20 dkg)
Elkészítése:
- Egy kisebb, négyzetes műanyag formát kibéleljük sütőpapírral, kb. 15*15-ös, de attól függően válasszatok, hogy alacsonyabb vagy magasabb karamellát szeretnétek-e.
- A vajat felolvasztjuk, a cukorral forralni kezdjük, és néhány perc alatt szép halványbarnára főzzük, majd hozzáadjuk a mézet is.
- Ekkor félrehúzzuk a tűzről, várunk picit, majd nagyon óvatosan, vigyázva hozzácsorgatjuk a tejszínt és a vaníliát is. Gőz csaphat fel!
- Visszatesszük a tűzre, majd addig forraljuk közepes hőfokon, gyakran átkavargatva, míg jól be nem sűrűsödik. Kb. 30-40 perc lehet, tehát hosszú idő. A sót csak a legvégén keverjük bele, azzal már csak egyet forralunk. Legalább egy pici csipetet azért adjatok hozzá sóból!
- Öntsük bele a tálkába, hagyjuk szobahőre hűlni, majd tegyük a hűtőbe néhány órára.
- Mikor szeletelni vagy bevonni szeretnénk, előtte érdemes egy fél órára a fagyasztóba tenni, és úgy felvágni éles késsel, tetszőleges méretűre.
- Ezután a csokit felolvasztjuk és a jéghideg karamellákat belemártjuk. Fontos, hogy nagyon hideg legyen,különben megolvasztja a karamellát.
- A csokiba mártott karamellákat sütőpapíros tálcára szedjük, majd hűtőbe tesszük szilárdulni, esetleg a fagyasztóba!
- Ha megszilárdult, akkor szaloncukor papírba csomagoljuk őket.
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További karamellás receptjeim:
Recept forrása ITT!