Ez a gyönyörűséges pasztell álomtorta, a családunk kedvence, küldöm Nektek szeretettel a receptjét!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊
Hozzávalók a piskótákhoz:
A kakaós piskótához:
- 4 tojás
- háromnegyed bögre fehér finomliszt (9 dkg)
- negyed bögre holland kakaópor (3-4 dkg)
- fél bögre kristálycukor (10 dkg)
- 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
- fél csomag sütőpor (5 g)
- 1 csipet só
A világos piskótához:
- 4 tojás
- 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
- fél bögre kristálycukor (10 dkg)
- 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
- fél csomag sütőpor (5 g)
- 1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- másfél csomag puncs ízű pudingpor (60 g)
- 2 bögre tej (5 dl)
- 3 evőkanál kristálycukor
- 25 dkg vaj
- egy és negyed bögre porcukor (20 dkg)
- másfél bögre habtejszín (3,7 dl)
- 2 csomag habfixáló
Hozzávalók a mázhoz:
- 1 tábla étcsokoládé (20 dkg)
- másfél evőkanál étolaj
Elkészítése:
- A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
- Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A kakaós piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
- A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
- Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
- Hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaóport és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
- A világos piskótánál ugyanúgy járunk el, mint a kakaósnál, annyi, hogy abba ugye nem kell kakaópor, hanem picit több a liszt. A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. Én úgy szoktam, hogy egy spicc-vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
- Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz.
- Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.
Ehhez másfél bögre tejet felteszünk melegedni egy nyeles lábosban. Míg melegszik, a puncs pudingport és a cukrot elkeverjük fél bögre tejben, majd hozzákeverjük a forró tejünkhöz, és folyamatos kevergetés közben, mérsékelt tűzön jó sűrű pudingot főzünk. - Félretesszük hűlni, közben turmixszal egyszer-kétszer átkeverhetjük, kihabosíthatjuk, hogy gyorsabban hűljön.
- A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral, és félretesszük. Ha a puding már nem meleg, akkor hűtőbe tesszük. Ha kihűlt a puding, keverjük össze a porcukros vajjal, majd a tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és forgassuk a krémünkhöz. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe fél órára/órára!
- A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb! A piskótakarikákat úgy tegyük, hogy egy kakaósra mindig egy világos kerüljön!
- Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket. A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, és tegyünk félre picit a rózsákhoz, majd tegyük őket a hűtőbe (krém a rózsához + torta) lefedve egy órára, ekkor olvasszuk fel a csokit az olajjal. Én mikróban szoktam, annyi, hogy fél percenként ki kell venni, és átkeverni, hogy meg ne égjen a csoki. Az olvadt csokival vonjuk be szépen a torta tetejét, majd tegyük hűtőbe. Ha a csoki megszilárdult, nyomjunk rá szép kis rózsákat a krémből. tegyük néhány órára a hűtőbe, legjobb egy éjszakára, hogy összeérhessenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További torta receptjeim: