Barion Pixel

Méteres kalács torta bögrésen

Méteres kalács torta

Ez a gyönyörűséges pasztell álomtorta, a családunk kedvence, küldöm Nektek szeretettel a receptjét!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a piskótákhoz:

A kakaós piskótához:

  • 4 tojás
  • háromnegyed bögre fehér finomliszt (9 dkg)
  • negyed bögre holland kakaópor (3-4 dkg)
  • fél bögre kristálycukor (10 dkg)
  • 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
  • fél csomag sütőpor (5 g)
  • 1 csipet só

A világos piskótához:

  • 4 tojás
  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • fél bögre kristálycukor (10 dkg)
  • 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
  • fél csomag sütőpor (5 g)
  • 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • másfél csomag puncs ízű pudingpor (60 g)
  • 2 bögre tej (5 dl)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • egy és negyed bögre porcukor (20 dkg)
  • másfél bögre habtejszín (3,7 dl)
  • 2 csomag habfixáló

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 tábla étcsokoládé (20 dkg)
  • másfél evőkanál étolaj

Elkészítése:

  1. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
  2. Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A kakaós piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  3. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  4. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  5. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaóport és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  6. A világos piskótánál ugyanúgy járunk el, mint a kakaósnál, annyi, hogy abba ugye nem kell kakaópor, hanem picit több a liszt. A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. Én úgy szoktam, hogy egy spicc-vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A  piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
  7. Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz. 
  8. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.
    Ehhez másfél bögre tejet felteszünk melegedni egy nyeles lábosban. Míg melegszik, a puncs pudingport és a cukrot elkeverjük fél bögre tejben, majd hozzákeverjük a forró tejünkhöz, és folyamatos kevergetés közben, mérsékelt tűzön jó sűrű pudingot főzünk.
  9. Félretesszük hűlni, közben turmixszal egyszer-kétszer átkeverhetjük, kihabosíthatjuk, hogy gyorsabban hűljön.
  10. A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral, és félretesszük. Ha a puding már nem meleg, akkor hűtőbe tesszük. Ha kihűlt a puding, keverjük össze a porcukros vajjal, majd a tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és forgassuk a krémünkhöz. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe fél órára/órára!
  11. A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb! A piskótakarikákat úgy tegyük, hogy egy kakaósra mindig egy világos kerüljön!
  12. Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket. A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, és tegyünk félre picit a rózsákhoz, majd tegyük őket a hűtőbe (krém a rózsához + torta) lefedve egy órára, ekkor olvasszuk fel a csokit az olajjal. Én mikróban szoktam, annyi, hogy fél percenként ki kell venni, és átkeverni, hogy meg ne égjen a csoki. Az olvadt csokival vonjuk be szépen a torta tetejét, majd tegyük hűtőbe. Ha a csoki megszilárdult, nyomjunk rá szép kis rózsákat a krémből. tegyük néhány órára a hűtőbe, legjobb egy éjszakára, hogy összeérhessenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További torta receptjeim:

Narancsos csokitorta

Epres-habos mascarpones csokitorta

Joghurttorta

Sütés nélküli sajttorta

Pavlova

Sütés nélküli epres sajttorta

Klasszikus gyümölcstorta

Méteres kalács torta
Méteres kalács torta

szeretettel ajánlom:

Kategóriák