Barion Pixel

Habos gesztenyetorta bögrésen

Habkönnyű, csupa gesztenye, csupa hab torta, nagyon-nagyon finom, egyszerűen elkészíthető és mutatós!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a piskótához:

A kakaós piskótákhoz:

  • 4 tojás
  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • negyed bögre holland kakaópor (3-4 dkg)
  • fél bögre kristálycukor (10 dkg)
  • 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
  • fél csomag sütőpor (5 g)
  • 1 csipet só

A világos piskótához:

  • 4 tojás
  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • fél bögre kristálycukor (10 dkg)
  • 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
  • fél csomag sütőpor (5 g)
  • 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 csomag habfixáló
  • egy és kétharmad bögre habtejszín, nálam cukrozott növényi (5 dl)
  • szűk negyed bögre porcukor, ha nem édesített a tejszín, akkor fél bögre (3-4 dkg)
  • egy kis doboz mascarpone (25 dkg)
  • 37 dkg édesített gesztenyemassza (másfél kocka)
  • rumaroma
  • a maradék gesztenye a tetejére (12 dkg)

Elkészítése:

  1. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
  2. Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A kakaós piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  3. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  4. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  5. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaóport és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  6. A világos piskótánál ugyanúgy járunk el, mint a kakaósnál, annyi, hogy abba ugye nem kell kakaópor, hanem picit több a liszt. A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A  piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
  7. Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz. 
  8. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.
    Ehhez nincs más dolgunk, mint a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukorral, rummal és gesztenyemasszával kikevert mascarpone-t. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe!
  9. A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb! A piskótakarikákat úgy tegyük, hogy egy kakaósra mindig egy világos kerüljön!
  10. Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket. A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, nyomjunk rá néhány habrózsát a krémből, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
  11. Tálalás előtt is szórjuk meg a tetejét reszelt gesztenyemasszával vagy díszítsük ízlés szerint.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További torta receptjeim:

Narancsos csokitorta

Epres-habos mascarpones csokitorta

Joghurttorta

Sütés nélküli sajttorta

Pavlova

Sütés nélküli epres sajttorta

Klasszikus gyümölcstorta

Habos gesztenyetorta
Habos gesztenyetorta

szeretettel ajánlom:

Kategóriák