Habkönnyű, csupa gesztenye, csupa hab torta, nagyon-nagyon finom, egyszerűen elkészíthető és mutatós!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊
Hozzávalók a piskótához:
A kakaós piskótákhoz:
- 4 tojás
- 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
- negyed bögre holland kakaópor (3-4 dkg)
- fél bögre kristálycukor (10 dkg)
- 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
- fél csomag sütőpor (5 g)
- 1 csipet só
A világos piskótához:
- 4 tojás
- 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
- fél bögre kristálycukor (10 dkg)
- 4 evőkanálnyi étolaj (25 g)
- fél csomag sütőpor (5 g)
- 1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag habfixáló
- egy és kétharmad bögre habtejszín, nálam cukrozott növényi (5 dl)
- szűk negyed bögre porcukor, ha nem édesített a tejszín, akkor fél bögre (3-4 dkg)
- egy kis doboz mascarpone (25 dkg)
- 37 dkg édesített gesztenyemassza (másfél kocka)
- rumaroma
- a maradék gesztenye a tetejére (12 dkg)
Elkészítése:
- A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
- Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A kakaós piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
- A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
- Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
- Hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaóport és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
- A világos piskótánál ugyanúgy járunk el, mint a kakaósnál, annyi, hogy abba ugye nem kell kakaópor, hanem picit több a liszt. A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
- Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz.
- Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.
Ehhez nincs más dolgunk, mint a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukorral, rummal és gesztenyemasszával kikevert mascarpone-t. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe! - A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb! A piskótakarikákat úgy tegyük, hogy egy kakaósra mindig egy világos kerüljön!
- Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket. A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, nyomjunk rá néhány habrózsát a krémből, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
- Tálalás előtt is szórjuk meg a tetejét reszelt gesztenyemasszával vagy díszítsük ízlés szerint.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További torta receptjeim: