Barion Pixel

Pisztáciás torta bögrésen

Pisztáciás torta bögrésen

Ez a habkönnyű pisztáciás torta hatalmas siker lett a kis családom körében, nem véletlenül. Tökéletes harmóniában van a krémben a tejszín, a krémsajt és a pisztácia, némi mandulával megbolondítva.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 tojás
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • egy bögre kristálycukor (20 dkg)
  • szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
  • 1 csomag sütőpor (10 g)
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 csomag habfixáló
  • egy és kétharmad bögre habtejszín, nálam cukrozott növényi (5 dl)
  • fél bögre porcukor (kb. 7 dkg)
  • egy kis doboz mascarpone (25 dkg)
  • 1,5 evőkanál pisztácia vaj (50-60 g)
  • fél üveg mandulaaroma

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a piskótát. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 170 fokra.
  2. Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  3. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  4. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk. Tényleg csak nagyon rövid ideig keverjük, hogy ne törjön össze a hab,
  5. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Tényleg gyorsan!
  6. A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. Én úgy szoktam, hogy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük őket az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük őket. A  piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
  7. Sülés után formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz.
  8. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. 
  9. Ehhez nincs más dolgunk, mint a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a mandula aromával, porcukorral és pisztácia vajjal kikevert mascarpone-t. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe! 
  10. A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb! 
  11. Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol befedje őket.Pici krémet hagyjunk a díszítéshez! A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, nyomjunk rá néhány habrózsát díszítésképpen, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy jól összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!

Ha a robotgép szimpatikus volt, itt 15% kedvezménnyel megrendelheted: https://www.bosch-home.com/hu/promociok/aktualis/mumrobotgep2024?cid=MUMq4~coop~1224~cpc~insRGM~spon

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További torta receptjeim:

Narancsos csokitorta

Epres-habos mascarpones csokitorta

Joghurttorta

Sütés nélküli sajttorta

Pavlova

Sütés nélküli epres sajttorta

Klasszikus gyümölcstorta

Pisztáciás torta bögrésen

szeretettel ajánlom:

Kategóriák