Barion Pixel

Karácsony madeline bögrésen

Karácsonyi madeleine

Ezek a szép, csokoládés, mézeskalácsillatú, mutatós, francia sütemények is nagyot emelhetnek az ünnep fényén! Az elkészítésük pedig legalább olyan egyszerű, mint amilyen bájos a végeredmény!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók 20-24 darabhoz:

  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • egyharmad bögre holland kakaópor (kb. 4-5 dkg)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 tojás
  • fél tábla étcsokoládé (5 dkg)
  • kétharmad bögre porcukor (kb. 8 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
  • negyed bögre tej
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

+ egy tábla fehércsokoládé a bevonáshoz (10 dkg)

+ szórócukor ízlés szerint

Tipp:

Ha a csokoládét a mikróban olvasztjátok, akkor fél percenként vegyétek ki és keverjétek át! Vigyázzatok, nehogy a bögre füle átforrósodjon, és megégesse a kezeteket! Ilyenkor inkább konyharuhában emeljétek ki! Kiskanalat pedig nem benne felejteni, mikor visszateszitek olvadozni, mert tűzijáték lesz!

Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alul-felül sütés programon!
  2. A vajat olvasszuk fel a csokival tűzhelyen vagy mikróban, és tegyük félre. Hagyjuk nagyjából tíz percet hűlni, majd tegyük bele a vaníliát. 
  3. A lisztet keverjük el egy külön tálban a sütőporral, a csipet sóval, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a holland kakaó porral.
  4. A tojásokat keverjük ki a cukorral ismét egy külön edénykében.
  5. Ezután öntsük a lisztes keverékünkhöz a vajas csokifolyamot, illetve a cukros tojást is, és az egészet keverjük szép homogénné.
  6. Madeleine-sütő tepsi vékonyan kivajazott mélyedéseibe töltjük a tésztát, úgy, hogy a bő háromnegyedéig érjen a tészta a kis kagylóknak. Érdemes olyan tepsit választani, ami tapadásmentes, és amiben nem annyira aprócskák a kagylók. 
  7. Nagyjából 8-10 perc alatt megsülnek, ha megnyomjátok a tetejüket, és már picit rugalmasak, nem ragadnak, akkor el is készültek.
  8. Ha elkészültek, akkor hűtőrácson hűlni hagyjuk őket, 10-15 percig legalább.
  9. Ezután felolvasztjuk a csokoládét gőz fölött vagy mikróban, majd megmártjuk benne a madeleine-ek tetejét.  Kicsit ferdén mártva a legcsinosabbak szerintem. Érdemes egy kisebb, mélyebb bögrét használni a mártogatáshoz. Gyorsan dolgozzunk, hiszen a csoki hamar visszaszilárdul! Ha nagyjából a sütik felének mártásával elkészültünk, gyorsan szórjuk meg a tetejüket szórócukorral, majd folytassuk a mártogatást, és szórjuk meg azokat is!

Jó étvágyat! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Madeleine receptjeim:

Madeleine

Banános madeleine

Csokis-narancsos madeleine

szeretettel ajánlom:

Kategóriák