Ezek a finom, nagyon puha perecek csak úgy etetik magukat, és másnap is tökéletesek.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 1 bögre langyos tej (2,5 dl)
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- negyed bögre langyos víz (ha szükséges)
- 5 dkg vaj felolvasztva
- 2 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 púpos teáskanál só
+ 1 tojás felverve és 3-5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
1. A cukrot elkeverjük a langyos tejben, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. A többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk! Ha száraz a tészta, akkor adjunk hozzá a negyed bögre vizet, ha ragad, akkor egy kevés lisztet!
3. Fél óra alatt a tésztát, letakarva, nagyjából a kétszeresére kelesztjük, közben egy tojást felverünk, lereszeljük a sajtot és kibélelünk két gáz tepsit sütőpapírral.
4. A tésztát 12 egyforma darabra osztjuk, majd hagyjuk őket 5-10 percig kelni.
5. A darabkákat egyesével nyújtsuk ki jó hosszúra, egészen vékonyra, majd formázzuk őket perecekké.
6. Kenjük le őket a felvert tojással és szórjuk meg őket reszelt sajttal.
7. 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, süssük őket szép aranyszínűre.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További perec receptjeim: