Ellenállhatatlan citromtorta, valódi, főzött citromkrémből!
Hozzávalók a piskótához:
- 8 tojás
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- egy bögre kristálycukor (20 dkg)
- szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
- 1 csomag sütőpor (10 g)
- 1 nagy csipet só
Hozzávalók a citromkrémhez:
- 3 citrom leve (kb. bő fél bögre, 150 ml)
- 3 bio citrom lereszelt héja (vagy egy evőkanál bolt reszelt citromhéj)
- 4 tojássárgája
- kétharmad bögre kristálycukor (12 dkg)
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 10 dkg vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag habfixáló
- egy és kétharmad bögre habtejszín, nálam cukrozott növényi (5 dl)
- fél bögre porcukor (kb. 5-7 dkg)
- egy kis doboz mascarpone (25 dkg)
- 5-6 evőkanál krém elkeverve 1 vízbe áztatott lapzselatinnal (én simán tettem rá, zselatin nélkül, de lecsúsztak a habok a tetejéről, egyébként finom volt, de nem túl stabil)
Elkészítése:
- Először a citromkrémet készítjük el. A lap zselatint hideg vízbe áztatjuk. Egy nyeles lábosban összekeverjük a cukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a citromhéjat és a keményítőt.
- Ezután közepes hőfokon melegíteni kezdjük, és kevergetve vaníliakrém sűrűségűre főzzük.
- Lehúzzuk a tűzről, majd a vajat kockánként hozzákeverjük. Kiveszünk belőle 6 evőkanálnyi krémet, amibe még forrón belekeverjük a kinyomkodott lapzselatint.
- Ezután szűrőn átpasszírozzuk külön-külön mindkét krémet és hűlni hagyjuk. Ha szobahőmérsékletre hűlt, akkor lefedve hűtőbe tesszük.
- Míg hűl a krém, elkészítjük a piskótát. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
- Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
- A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
- Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
- Hozzáadjuk az átszitált lisztet és és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
- A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. Én úgy szoktam, hogy egy spicc- vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük őket az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük őket. A piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
- Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz.
- Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.
- Ehhez nincs más dolgunk, mint a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukorral és a zselatinmentes citromkrémmel kikevert mascarpone-t. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe! A zselatinos a tetejére megy!
- A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb!
- Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket.Pici krémet hagyjunk a díszítéshez! A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, simítsuk el a tetején a zselatinos citromkrémet, nyomjunk rá néhány habrózsát a habos citromkrémből, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További torta receptjeim: