Barion Pixel

Habkönnyű, selymes citromtorta bögrésen 

Ellenállhatatlan citromtorta, valódi, főzött citromkrémből!

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 tojás
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • egy bögre kristálycukor (20 dkg)
  • szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
  • 1 csomag sütőpor (10 g)
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 3 citrom leve (kb. bő fél bögre, 150 ml)
  • 3 bio citrom lereszelt héja (vagy egy evőkanál bolt reszelt citromhéj)
  • 4 tojássárgája
  • kétharmad bögre kristálycukor (12 dkg)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 csomag habfixáló
  • egy és kétharmad bögre habtejszín, nálam cukrozott növényi (5 dl)
  • fél bögre porcukor (kb. 5-7 dkg)
  • egy kis doboz mascarpone (25 dkg)
  • 5-6 evőkanál krém elkeverve 1 vízbe áztatott lapzselatinnal (én simán tettem rá, zselatin nélkül, de lecsúsztak a habok a tetejéről, egyébként finom volt, de nem túl stabil)

Elkészítése:

  1. Először a citromkrémet készítjük el. A lap zselatint hideg vízbe áztatjuk. Egy nyeles lábosban összekeverjük a cukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a citromhéjat és a keményítőt.
  2. Ezután közepes hőfokon melegíteni kezdjük, és kevergetve vaníliakrém sűrűségűre főzzük.
  3. Lehúzzuk a tűzről, majd a vajat kockánként hozzákeverjük. Kiveszünk belőle 6 evőkanálnyi krémet, amibe még forrón belekeverjük a kinyomkodott lapzselatint.
  4. Ezután szűrőn átpasszírozzuk külön-külön mindkét krémet és hűlni hagyjuk. Ha szobahőmérsékletre hűlt, akkor lefedve hűtőbe tesszük.
  5. Míg hűl a krém, elkészítjük a piskótát. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
  6. Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk. A piskótához a tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  7. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  8. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  9. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  10. A tésztákat beleöntjük egy-egy tortaformába. Én úgy szoktam, hogy egy spicc- vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük őket az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük őket. A  piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
  11. Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűtési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál jobb, mert ha fejjel lefelé lóg, még annyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz.
  12. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. 
  13. Ehhez nincs más dolgunk, mint a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukorral és a zselatinmentes citromkrémmel kikevert mascarpone-t. Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe! A zselatinos a tetejére megy!
  14. A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb! 
  15. Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket.Pici krémet hagyjunk a díszítéshez! A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, simítsuk el a tetején a zselatinos citromkrémet, nyomjunk rá néhány habrózsát a habos citromkrémből, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További torta receptjeim:

Narancsos csokitorta

Epres-habos mascarpones csokitorta

Joghurttorta

Sütés nélküli sajttorta

Pavlova

Sütés nélküli epres sajttorta

Klasszikus gyümölcstorta

szeretettel ajánlom:

Kategóriák