
Mennyei foszlós kalács, imádnivalóan puha tésztával…
Hozzávalók:
A tésztához (3 kalácshoz):
- 6 bögre (75 dkg) fehér finomliszt
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 egész tojás
- 1 és negyed bögre (3 dl) 2,8%-os LANGYOS tej
- egy kocka friss élesztő (5 dkg)
- 12 dkg olvasztott vaj
Egy dióshoz:
- 4 bögre pucolt (nem darált) dió (20 dkg)
- kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)
Egy kakaóshoz:
- egy bögre porcukor
- negyed bögre holland kakaópor
Amelyikből kettőt szeretnétek, merthogy három kalácsunk lesz, azt duplázzátok!
+ 7-8 dkg olvasztott vaj a töltelék locsolgatáshoz
+ 1 tojás felverve a kenéshez
Elkészítése:
1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni! Lágy legyen a tészta, tehát adjatok hozzá még tejet, ha nem elég…
2. A diót ledaráljuk, és a kristálycukorral elkeverjük, valamint a kakaóport is összekavarjuk a porcukorral, majd félretesszük őket.
4. A tésztát kiborítjuk, lisztezett deszkára, háromba vesszük, majd körülbelül fél centi vastag téglalappá nyújtjuk őket külön-külön. Olyan hosszúságúak legyenek nagyjából, mint a tepsi, amiben sütni szeretnénk őket. Nagy gáztepsit használjunk hozzá!
5. A lapokat kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a választott töltelékkel, rátok van bízva, melyikből dupláztokl!
6. A töltelék szórásánál ügyeljünk rá, hogy a széleken fél-fél centit üresen hagyjunk. Ezeket a széleket szépen visszahajtjuk, majd a kalácsainkat a hosszabbik végüknél fogva feltekerjük, ügyelve arra, hogy a szélek ne bújjanak ki. Mint a bejglit…
7. Tegyünk őket tepsire, majd hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kenjük meg őket felvert tojással, majd 190 fokos sütőben, alul-felül sütés programon süssük őket szép aranybarnára, nagyjából fél óra alatt!
8. Forrón vagy langyosan szeleteljük! 🙂
Jó kalácssütést! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kalács receptjeim:
Bögrés kalács kakaósan és diósan
