Barion Pixel

Puha, foszlós kakaós és diós kalács

Puha, foszlós kakaós és diós kalács bögrésen: a Rupáner konyhából!

Mennyei foszlós kalács, imádnivalóan puha tésztával…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához (3 kalácshoz):

  • 6 bögre (75 dkg) fehér finomliszt
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 2 egész tojás
  • 1 és negyed bögre (3 dl) 2,8%-os LANGYOS tej
  • egy kocka friss élesztő (5 dkg)
  • 12 dkg olvasztott vaj

Egy dióshoz:

  • 4 bögre pucolt (nem darált) dió (20 dkg)
  • kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)

Egy kakaóshoz:

  • egy bögre porcukor
  • negyed bögre holland kakaópor

Amelyikből kettőt szeretnétek, merthogy három kalácsunk lesz, azt duplázzátok!

+ 7-8 dkg olvasztott vaj a töltelék locsolgatáshoz

+ 1 tojás felverve a kenéshez

Elkészítése:

1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni! Lágy legyen a tészta, tehát adjatok hozzá még tejet, ha nem elég…
2. A diót ledaráljuk, és a kristálycukorral elkeverjük, valamint a kakaóport is összekavarjuk a porcukorral, majd félretesszük őket.
4. A tésztát kiborítjuk, lisztezett deszkára, háromba vesszük, majd körülbelül fél centi vastag téglalappá nyújtjuk őket külön-külön. Olyan hosszúságúak legyenek nagyjából, mint a tepsi, amiben sütni szeretnénk őket. Nagy gáztepsit használjunk hozzá!
5. A lapokat kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a választott töltelékkel, rátok van bízva, melyikből dupláztokl!
6. A töltelék szórásánál ügyeljünk rá, hogy a széleken fél-fél centit üresen hagyjunk. Ezeket a széleket szépen visszahajtjuk, majd a kalácsainkat a hosszabbik végüknél fogva feltekerjük, ügyelve arra, hogy a szélek ne bújjanak ki. Mint a bejglit…
7. Tegyünk őket tepsire, majd hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kenjük meg őket felvert tojással, majd 190 fokos sütőben, alul-felül sütés programon süssük őket szép aranybarnára, nagyjából fél óra alatt!
8. Forrón vagy langyosan szeleteljük! 🙂

Jó kalácssütést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kalács receptjeim:

Tepsis fonott kalács

Sós fonott kalács

Bögrés kalács kakaósan és diósan

Ostoros kalács

Diós-baracklekváros kalács

Puha, foszlós kakaós és diós kalács bögrésen: a Rupáner konyhából!

szeretettel ajánlom:

Kategóriák