Barion Pixel

Méteres kalács bögrésen

Méteres kalács

Gyerekkorom egyik legfontosabb süti-főszereplője a méteres kalács. Anyukám húsvétra sütötte legtöbbször, de volt, hogy csak úgy spontán volt kénytelen, a gyerekei unszolására. Akkor is, ha nem volt otthon tojás, inkább szaladtam a szomszéd bácsihoz tojást venni, azonnal. A bácsi persze jót mosolygott rajtam, mikor lélekszakadva rohantam tojásért, hogy Anyu méteres kalácsot fog sütni, de nincs elég tojásunk. Meg is kérdezte, hogy akkor miért nem süt fél méterest?

Most én is elkészítettem, először, de biztos nem utoljára, mert elsöprő siker volt a lánykáimnál, és végre a kis betegem is tudott enni valamiből. 

Nem véletlenül ellenállhatatlan: a puncsos, könnyed vajkrém, a kétszínű laza piskóta, a puha csokoládé és a különleges forma bizony teszi a magáét!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a piskótához:

  • 5 tojás
  • másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
  • háromnegyed bögre étolaj (1,8 dl)
  • fél bögre langyos víz (1,2 dl)
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • 1 csomag sütőpor (10 g)

+ 2 evőkanál holland kakaó por a barna piskótához

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 csomag puncs ízű pudingpor
  • egy és kétharmad bögre tej (kb. 3,9 dl)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 púpozott bögre porcukor (15 dkg)

Hozzávalók a mázhoz:

  • 2 tábla étcsokoládé (20 dkg)
  • 3 evőkanál étolaj

Elkészítése:

  1. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni. Mikor már szép fehér, buborékos a hab, akkor kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett hozzákeverünk fél bögre (8 dkg) kristálycukrot, amivel kemény habot verünk. Olyan lesz, mint egy habcsók, kemény, mégis fényes hab, ami nem fog összetörni, ha dolgozunk vele. 
  2. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék egy bögre (16 dkg) cukorral. Addig keverjük, míg szépen fel nem habosodik, és ki nem világosodik egészen pasztellszínűre.
  3. Ekkor hozzákeverjük a vizet és az olajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
  4. Ezután egy spatulával a tojássárgájás krémünkhöz hozzákeverjük a tojáshabot is. Ekkor már csak egy spatulával vagy fakanállal dolgozunk, hogy ne törjön össze a hab. Szép, körkörös mozdulatokkal, alulról-felfelé keverjük a tésztát.
  5. Két őzgerinc formát kivajazunk, majd az egyikbe belekanalazzuk a tészta felét. A másikba belekeverjük szintén spatulával a kakaó port úgy, hogy mindenütt szép, egyöntetű barna legyen.
  6. Ezt a másik formánkba tesszük. Én úgy mértem ketté a tésztát, hogy fogtam egy merőkanalat, majd merőkanalanként elkezdtem szétméregetni: egy kanál az őzgerincbe, egy kanál egy külön tálba, és így folytattam, míg el nem fogyott.
  7. A piskótáinkat ekkor 170 fokos, alul-felül sütés programon előmelegített sütőbe tesszük, ahol nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó a piskóta, ha mikor benyomjuk a tetejét, akkor enyhén rugalmas, és nem marad benne az ujjlenyomatunk!
  8. Kivesszük őket a sütőből, várunk néhány percet, majd elválasztjuk a piskótát a peremektől, és egy rácsra borítjuk őket. Célszerű először a rácsot felülről rájuk borítani, majd rácsostól átfordítani az egészet.
  9. Ha szépen kijött a formából, akkor hűlésig a formát visszaborítjuk rá, hogy ne száradjon ki. Ezzel a módszerrel a piskótánk alja szépen egyenessé fog simulni, belül-kívül pedig nem szárad ki a hűlési folyamat során.
  10. Míg a tészta sül, elkészíthetitek a krémet is, vagyis egy részét. Egy bögre tejet felteszünk melegedni egy nyeles lábosban. Míg melegszik, a puncs pudingport és a cukrot elkeverjük kétharmad bögre tejben, majd hozzákeverjük a forró tejünkhöz, és folyamatos kevergetés közben, mérsékelt tűzön jó sűrű pudingot főzünk.
  11. Félretesszük hűlni, közben turmixszal egyszer-kétszer átkeverhetjük, kihabosíthatjuk, hogy gyorsabban hűljön.
  12. A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral, és félretesszük. Ha a puding már nem meleg, akkor hűtőbe tesszük.
  13. A hideg pudingon átmegyünk turmixxal, majd hozzákeverjük vele a vajkrémet is. Habzsákba tesszük. Nem kell bele semmilyen díszes fej, csak sima kör!
  14. A piskótáinkat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a habzsák segítségével minden szeletre nyomunk a krémből úgy, hogy mindenütt szépen befedje.
  15. Közben ezeket egyesével, szépen egymáshoz tapasztjuk, méghozzá úgy, hogy egy kakaós, egy világos, egy kakaós, egy világos… Sütőpapírral leterített, jó nagy deszkára tegyétek, méghozzá átlósan, mert jó hosszú lesz a végeredmény!
  16. Már csak a máz van hátra. Olvasszuk fel a csokit az olajjal gőz felett vagy mikróban, majd szépen vonjuk be vele a sütinket. Én evőkanállal szoktam szerencsétlenkedni, jól elbíbelődök vele, de szeretem, ha szép egyenletes és mindenhol bevonja a csoki. Ami menet közben lefolyik, azt időnként szedjétek fel, és tegyétek vissza a sütire, hogy ne menjen pocsékba, és elég legyen a bevonathoz!

Puncsra fel! 😊

Méteres kalács

További piskótás receptjeim:

Piskótakorongok

Dédi joghurtos piskótája

Egytojásos kakaós villámpiskóta

Citromos-mákos süti

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák