script type="application/ld+json">
{
"@context": "https://schema.org/",
"@type": "Recipe",
"name": "Bögrés bejgli gyors léptekben",
"author": {
"@type": "Person",
"name": "margo82"
},
"description": "Nekem sosem igazán akaródzott nekiállni bejglit sütni. Az okaim nagyjából, hogy mindenki kiborul, ha kinyílik, és hogy összevissza kell főzögetni a tölteléket, a bejglit állni hagyni, kenni, van, hogy nehéz nyújtani, és mindezeken éppen a legszebb ünnep előtt kell.",
"datePublished": "2014-12-07",
"image": "https://rupanerkonyha.hu/wp-content/uploads/2014/12/20141207_102631.jpg",
"recipeYield": "4 fő",
"prepTime": "PT30M",
"cookTime": "PT20M",
"totalTime": "PT1H50M",
"recipeCategory": "Egyéb étel",
"recipeCuisine": [
"nemzetközi"
],
"recipeIngredient": [
"4 bögre liszt",
"2 kocka szoba hőmérsékletű vaj",
"2 db tojás sárgája",
"1 csipet só",
"3 teáskanál porélesztő",
"0,5 bögre tejföl",
"A diós töltelékhez:",
"2 bögre darált dió",
"0,75 bögre porcukor",
"4 evőkanál tej",
"A mákos töltelékhez:",
"2 bögre darálatlan mák",
"1 bögre kristálycukor",
"4 evőkanál tej",
"A kenéshez:",
"1 db tojásnak és egy tojás sárgájának a keveréke"
],
"recipeInstructions": [
{
"@type": "HowToStep",
"name": "1. Egy műanyagtálba kimérjük a lisztet, az élesztőt, majd belekockázzuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "1. Egy műanyagtálba kimérjük a lisztet, az élesztőt, majd belekockázzuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "2. Egy villával nagyjából elkeverjük a masszát, majd az egészet picit kézzel összemorzsoljuk. Ezután hozzágyúrjuk a tejfölt is. Ha tésztát keménynek érezzük, még egy pici tejfölt adjunk hozzá, de nagyon csínján bánjunk vele, mert hamar túl lehet adagolni :-) A tészta ne legyen kemény, mert akkor nem tudjuk majd nyújtani.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "2. Egy villával nagyjából elkeverjük a masszát, majd az egészet picit kézzel összemorzsoljuk. Ezután hozzágyúrjuk a tejfölt is. Ha tésztát keménynek érezzük, még egy pici tejfölt adjunk hozzá, de nagyon csínján bánjunk vele, mert hamar túl lehet adagolni :-) A tészta ne legyen kemény, mert akkor nem tudjuk majd nyújtani."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "3. Ezután két gombócra szedjük, és nem túl meleg helyen, letakarva félretesszük.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "3. Ezután két gombócra szedjük, és nem túl meleg helyen, letakarva félretesszük."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "5. Mivel én elég sokat bénáztam, nekem ez eltartott egy jó harminc percig. Aki gyorsabb annak is ki kell várni azt a húsz-harminc percet a nyújtás előtt, ami most következik. Tehát az egyik gombócot lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyra, olyan 3 mm vastagságúra.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "5. Mivel én elég sokat bénáztam, nekem ez eltartott egy jó harminc percig. Aki gyorsabb annak is ki kell várni azt a húsz-harminc percet a nyújtás előtt, ami most következik. Tehát az egyik gombócot lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyra, olyan 3 mm vastagságúra."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "6. Ezután megkenjük valamelyik töltelékkel, úgy hogy két-két centit üresen hagyunk a széleken. Ezeket a széleket, ha elkészültünk, akkor visszahajtjuk, először a hosszabb, majd a rövidebb oldalakon. Ezután szépen felcsavarjuk. Ugyanezt tesszük a másik tésztánkkal, majd a két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hézagot hagyva a kettő között.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "6. Ezután megkenjük valamelyik töltelékkel, úgy hogy két-két centit üresen hagyunk a széleken. Ezeket a széleket, ha elkészültünk, akkor visszahajtjuk, először a hosszabb, majd a rövidebb oldalakon. Ezután szépen felcsavarjuk. Ugyanezt tesszük a másik tésztánkkal, majd a két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hézagot hagyva a kettő között."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "7. Most lekenjük a bejgliket vastagon a tojásos keverékkel, megszurkáljuk az oldalukat jó mélyen egy villával, majd betesszük a hideg sütőbe.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "7. Most lekenjük a bejgliket vastagon a tojásos keverékkel, megszurkáljuk az oldalukat jó mélyen egy villával, majd betesszük a hideg sütőbe."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "8. A sütőt százötven fokra (alul-felül sütés!) kapcsoljuk.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "8. A sütőt százötven fokra (alul-felül sütés!) kapcsoljuk."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "9. Tizenöt perc múlva a tojásos réteg szépen megrepedezik a tetején, ekkor kihúzzuk a sütőből és újra átkenjük tojással.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "9. Tizenöt perc múlva a tojásos réteg szépen megrepedezik a tetején, ekkor kihúzzuk a sütőből és újra átkenjük tojással."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "10. A tepsit visszatoljuk a sütőbe, amit ekkor felkapcsolunk 180 fokra. Akkor sültek meg, ha szép aranyszínűek.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "10. A tepsit visszatoljuk a sütőbe, amit ekkor felkapcsolunk 180 fokra. Akkor sültek meg, ha szép aranyszínűek."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "Akinek gázsütője van, az kihagyhatja a sütő kapcsolgatást. Egyszerűen lekeni tojással egy soron, húsz percre nem túl meleg helyen száradni hagyja, újra átkeni, majd mehet a sütőbe, nem túl magas hőfokon. A piskótáénál kevésbé meleg legyen a sütő ekkor.",
"url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/",
"text": "Akinek gázsütője van, az kihagyhatja a sütő kapcsolgatást. Egyszerűen lekeni tojással egy soron, húsz percre nem túl meleg helyen száradni hagyja, újra átkeni, majd mehet a sütőbe, nem túl magas hőfokon. A piskótáénál kevésbé meleg legyen a sütő ekkor."
}
],
"keywords": "bögrés bejgli, gyors bejgli recept, bögrés bejgli, bejgli recept gyorsan, bejgli recept rupáner"
}
Bögrés bejgli gyors léptekben
Nekem sosem igazán akaródzott nekiállni bejglit sütni. Az okaim nagyjából, hogy mindenki kiborul, ha kinyílik, és hogy összevissza kell főzögetni a tölteléket, a bejglit állni hagyni, kenni, van, hogy nehéz nyújtani, és mindezeken éppen a legszebb ünnep előtt kell, hogy keresztülmenjen az ember, mikor lenne talán jobb dolga is. Most is csak azért voltam hajlandó nekiállni, mert olyan sokan kértétek a receptet bögrés változatban.
Ami macera lépés csak volt, azt én igyekezetem kihagyni, leredukálni azért, hogy másfél óra alatt nyújtás, kelesztés töltelék, sütés, márványosítás mind-mind meglegyen, a lehető legkevesebb koszos edénnyel 🙂 Muszáj volt, mert aki ismeri a blogot, az tudja, hogy én nem szoktam bonyolult receptekkel kísérletezni.
Most éppen ezért hálával tartozok Nektek, mert a zserbó után a bejglit is kipipálhatom, és gyakrabban fogom sütni, mert megjött a kedvem.
Aki ezt a receptet választja, az ne várja a cukrászok szépséges bejglijét, ez nagyon valószínű ki fog repedni egy picit, de cserébe márványos, csinos, isteni finom, enyhén omlós, ám nem száraz, tejfölös-vajas ízű tésztába és zaftos, édes töltelékbe haraphatunk. Ami pedig a repedéseket illeti: sehol máshol nem olyan finom a töltelék, mint azokban a pici repedésekben, melyeken át a mák vagy a diótöltelék kikukucskál 🙂
Az alap anyósom receptje, csak sajnos a töltelék leírása, és a sütés hogyanja nem szerepelt a füzetkében, ezeket magam kísérleteztem ki. Az eredmény a férjem szerint éppen olyan, mint amilyen Juci bejglije volt, úgyhogy nagyon örültem. Szebb dicséret nem is kell ennél.
3 teáskanál porélesztő (vagy 2 dkg friss egy nagyon kevés tejben felfuttatva)
kb. fél bögre tejföl
A diós töltelékhez
két bögre darált dió
háromnegyed bögre porcukor
4 evőkanál tej
A mákos töltelékhez
2 bögre darálatlan mák
1 bögre kristálycukor
4 evőkanál tej
A kenéshez
1 egész tojásnak és egy tojás sárgájának a keveréke
Elkészítés
Egy műanyagtálba kimérjük a lisztet, az élesztőt, majd belekockázzuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját.
Egy villával nagyjából elkeverjük a masszát, majd az egészet picit kézzel összemorzsoljuk. Ezután hozzágyúrjuk a tejfölt is. Ha tésztát keménynek érezzük, még egy pici tejfölt adjunk hozzá, de nagyon csínján bánjunk vele, mert hamar túl lehet adagolni 🙂
A tészta ne legyen kemény, mert akkor nem tudjuk majd nyújtani.
Ezután két gombócra szedjük, és nem túl meleg helyen, letakarva félretesszük.
Most a töltelék elkészítése következik: a diót és a cukrot ledaráljuk, kimérjük és összekeverjük a tejjel. Én egyszerűen kézzel összegyúrtam.
Akkor jó, ha olyan mint egy ragacsos gyúrt tészta. Nem szabad túl nedvesnek lennie, inkább nehéz legyen kenni! Ezután a mákot és a cukrot is összedaráljuk, és egy külön edényben összedolgozzuk a tejjel.
Mivel én elég sokat bénáztam, nekem ez eltartott egy jó harminc percig. Aki gyorsabb annak is ki kell várni azt a húsz-harminc percet a nyújtás előtt, ami most következik.
Tehát az egyik gombócot lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyra, olyan 3 mm vastagságúra.
Ezután megkenjük valamelyik töltelékkel, úgy hogy két-két centit üresen hagyunk a széleken. Ezeket a széleket, ha elkészültünk, akkor visszahajtjuk, először a hosszabb, majd a rövidebb oldalakon.
Ezután szépen felcsavarjuk. Ugyanezt tesszük a másik tésztánkkal, majd a két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hézagot hagyva a kettő között.
Most lekenjük a bejgliket vastagon a tojásos keverékkel, megszurkáljuk az oldalukat jó mélyen egy villával, majd betesszük a hideg sütőbe.
A sütőt százötven fokra (alul-felül sütés!) kapcsoljuk.
Tizenöt perc múlva a tojásos réteg szépen megrepedezik a tetején, ekkor kihúzzuk a sütőből és újra átkenjük tojással.
A tepsit visszatoljuk a sütőbe, amit ekkor felkapcsolunk 180 fokra. Akkor sültek meg, ha szép aranyszínűek.
Akinek gázsütője van, az kihagyhatja a sütő kapcsolgatást. Egyszerűen lekeni tojással egy soron, húsz percre nem túl meleg helyen száradni hagyja, újra átkeni, majd mehet a sütőbe, nem túl magas hőfokon. A piskótáénál kevésbé meleg legyen a sütő ekkor.