script type="application/ld+json"> { "@context": "https://schema.org/", "@type": "Recipe", "name": "Bögrés bejgli gyors léptekben", "author": { "@type": "Person", "name": "margo82" }, "description": "Nekem sosem igazán akaródzott nekiállni bejglit sütni. Az okaim nagyjából, hogy mindenki kiborul, ha kinyílik, és hogy összevissza kell főzögetni a tölteléket, a bejglit állni hagyni, kenni, van, hogy nehéz nyújtani, és mindezeken éppen a legszebb ünnep előtt kell.", "datePublished": "2014-12-07", "image": "https://rupanerkonyha.hu/wp-content/uploads/2014/12/20141207_102631.jpg", "recipeYield": "4 fő", "prepTime": "PT30M", "cookTime": "PT20M", "totalTime": "PT1H50M", "recipeCategory": "Egyéb étel", "recipeCuisine": [ "nemzetközi" ], "recipeIngredient": [ "4 bögre liszt", "2 kocka szoba hőmérsékletű vaj", "2 db tojás sárgája", "1 csipet só", "3 teáskanál porélesztő", "0,5 bögre tejföl", "A diós töltelékhez:", "2 bögre darált dió", "0,75 bögre porcukor", "4 evőkanál tej", "A mákos töltelékhez:", "2 bögre darálatlan mák", "1 bögre kristálycukor", "4 evőkanál tej", "A kenéshez:", "1 db tojásnak és egy tojás sárgájának a keveréke" ], "recipeInstructions": [ { "@type": "HowToStep", "name": "1. Egy műanyagtálba kimérjük a lisztet, az élesztőt, majd belekockázzuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "1. Egy műanyagtálba kimérjük a lisztet, az élesztőt, majd belekockázzuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját." }, { "@type": "HowToStep", "name": "2. Egy villával nagyjából elkeverjük a masszát, majd az egészet picit kézzel összemorzsoljuk. Ezután hozzágyúrjuk a tejfölt is. Ha tésztát keménynek érezzük, még egy pici tejfölt adjunk hozzá, de nagyon csínján bánjunk vele, mert hamar túl lehet adagolni :-) A tészta ne legyen kemény, mert akkor nem tudjuk majd nyújtani.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "2. Egy villával nagyjából elkeverjük a masszát, majd az egészet picit kézzel összemorzsoljuk. Ezután hozzágyúrjuk a tejfölt is. Ha tésztát keménynek érezzük, még egy pici tejfölt adjunk hozzá, de nagyon csínján bánjunk vele, mert hamar túl lehet adagolni :-) A tészta ne legyen kemény, mert akkor nem tudjuk majd nyújtani." }, { "@type": "HowToStep", "name": "3. Ezután két gombócra szedjük, és nem túl meleg helyen, letakarva félretesszük.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "3. Ezután két gombócra szedjük, és nem túl meleg helyen, letakarva félretesszük." }, { "@type": "HowToStep", "name": "5. Mivel én elég sokat bénáztam, nekem ez eltartott egy jó harminc percig. Aki gyorsabb annak is ki kell várni azt a húsz-harminc percet a nyújtás előtt, ami most következik. Tehát az egyik gombócot lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyra, olyan 3 mm vastagságúra.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "5. Mivel én elég sokat bénáztam, nekem ez eltartott egy jó harminc percig. Aki gyorsabb annak is ki kell várni azt a húsz-harminc percet a nyújtás előtt, ami most következik. Tehát az egyik gombócot lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyra, olyan 3 mm vastagságúra." }, { "@type": "HowToStep", "name": "6. Ezután megkenjük valamelyik töltelékkel, úgy hogy két-két centit üresen hagyunk a széleken. Ezeket a széleket, ha elkészültünk, akkor visszahajtjuk, először a hosszabb, majd a rövidebb oldalakon. Ezután szépen felcsavarjuk. Ugyanezt tesszük a másik tésztánkkal, majd a két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hézagot hagyva a kettő között.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "6. Ezután megkenjük valamelyik töltelékkel, úgy hogy két-két centit üresen hagyunk a széleken. Ezeket a széleket, ha elkészültünk, akkor visszahajtjuk, először a hosszabb, majd a rövidebb oldalakon. Ezután szépen felcsavarjuk. Ugyanezt tesszük a másik tésztánkkal, majd a két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hézagot hagyva a kettő között." }, { "@type": "HowToStep", "name": "7. Most lekenjük a bejgliket vastagon a tojásos keverékkel, megszurkáljuk az oldalukat jó mélyen egy villával, majd betesszük a hideg sütőbe.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "7. Most lekenjük a bejgliket vastagon a tojásos keverékkel, megszurkáljuk az oldalukat jó mélyen egy villával, majd betesszük a hideg sütőbe." }, { "@type": "HowToStep", "name": "8. A sütőt százötven fokra (alul-felül sütés!) kapcsoljuk.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "8. A sütőt százötven fokra (alul-felül sütés!) kapcsoljuk." }, { "@type": "HowToStep", "name": "9. Tizenöt perc múlva a tojásos réteg szépen megrepedezik a tetején, ekkor kihúzzuk a sütőből és újra átkenjük tojással.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "9. Tizenöt perc múlva a tojásos réteg szépen megrepedezik a tetején, ekkor kihúzzuk a sütőből és újra átkenjük tojással." }, { "@type": "HowToStep", "name": "10. A tepsit visszatoljuk a sütőbe, amit ekkor felkapcsolunk 180 fokra. Akkor sültek meg, ha szép aranyszínűek.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "10. A tepsit visszatoljuk a sütőbe, amit ekkor felkapcsolunk 180 fokra. Akkor sültek meg, ha szép aranyszínűek." }, { "@type": "HowToStep", "name": "Akinek gázsütője van, az kihagyhatja a sütő kapcsolgatást. Egyszerűen lekeni tojással egy soron, húsz percre nem túl meleg helyen száradni hagyja, újra átkeni, majd mehet a sütőbe, nem túl magas hőfokon. A piskótáénál kevésbé meleg legyen a sütő ekkor.", "url": "https://rupanerkonyha.hu/bogres-sutik/bogres-bejgli-gyorsleptekben/", "text": "Akinek gázsütője van, az kihagyhatja a sütő kapcsolgatást. Egyszerűen lekeni tojással egy soron, húsz percre nem túl meleg helyen száradni hagyja, újra átkeni, majd mehet a sütőbe, nem túl magas hőfokon. A piskótáénál kevésbé meleg legyen a sütő ekkor." } ], "keywords": "bögrés bejgli, gyors bejgli recept, bögrés bejgli, bejgli recept gyorsan, bejgli recept rupáner" }

Bögrés bejgli gyors léptekben

Két bejgli

Felvágott bejgli
Sütiző könyv ajánlás

Nekem sosem igazán akaródzott nekiállni bejglit sütni. Az okaim nagyjából, hogy mindenki kiborul, ha kinyílik, és hogy összevissza kell főzögetni a tölteléket, a bejglit állni hagyni, kenni, van, hogy nehéz nyújtani, és mindezeken éppen a legszebb ünnep előtt kell, hogy keresztülmenjen az ember, mikor lenne talán jobb dolga is. Most is csak azért voltam hajlandó nekiállni, mert olyan sokan kértétek a receptet bögrés változatban.

Ami macera lépés csak volt, azt én igyekezetem kihagyni, leredukálni azért, hogy másfél óra alatt nyújtás, kelesztés töltelék, sütés, márványosítás mind-mind meglegyen, a lehető legkevesebb koszos edénnyel 🙂 Muszáj volt, mert aki ismeri a blogot, az tudja, hogy én nem szoktam bonyolult receptekkel kísérletezni.

Most éppen ezért hálával tartozok Nektek, mert a zserbó után a bejglit is kipipálhatom, és gyakrabban fogom sütni, mert megjött a kedvem.

Aki ezt a receptet választja, az ne várja a cukrászok szépséges bejglijét, ez nagyon valószínű ki fog repedni egy picit, de cserébe márványos, csinos, isteni finom, enyhén omlós, ám nem száraz, tejfölös-vajas ízű tésztába és zaftos, édes töltelékbe haraphatunk. Ami pedig a repedéseket illeti: sehol máshol nem olyan finom a töltelék, mint azokban a pici repedésekben, melyeken át a mák vagy a diótöltelék kikukucskál 🙂

Az alap anyósom receptje, csak sajnos a töltelék leírása, és a sütés hogyanja nem szerepelt a füzetkében, ezeket magam kísérleteztem ki. Az eredmény a férjem szerint éppen olyan, mint amilyen Juci bejglije volt, úgyhogy nagyon örültem. Szebb dicséret nem is kell ennél.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók

  • 4 bögre liszt
  • 2 kocka (összesen 20 deka) szoba hőmérsékletű vaj (nem margarin)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 3 teáskanál porélesztő (vagy 2 dkg friss egy nagyon kevés tejben felfuttatva)
  • kb. fél bögre tejföl

A diós töltelékhez

  • két bögre darált dió
  • háromnegyed bögre porcukor
  • 4 evőkanál tej

A mákos töltelékhez

  • 2 bögre darálatlan mák
  • 1 bögre kristálycukor
  • 4 evőkanál tej

A kenéshez

  • 1 egész tojásnak és egy tojás sárgájának a keveréke

Elkészítés

  1. Egy műanyagtálba kimérjük a lisztet, az élesztőt, majd belekockázzuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  2. Egy villával nagyjából elkeverjük a masszát, majd az egészet picit kézzel összemorzsoljuk. Ezután hozzágyúrjuk a tejfölt is. Ha tésztát keménynek érezzük, még egy pici tejfölt adjunk hozzá, de nagyon csínján bánjunk vele, mert hamar túl lehet adagolni 🙂
  3. A tészta ne legyen kemény, mert akkor nem tudjuk majd nyújtani.
  4. Ezután két gombócra szedjük, és nem túl meleg helyen, letakarva félretesszük.
  5. Most a töltelék elkészítése következik: a diót és a cukrot ledaráljuk, kimérjük és összekeverjük a tejjel. Én egyszerűen kézzel összegyúrtam.
  6. Akkor jó, ha olyan mint egy ragacsos gyúrt tészta. Nem szabad túl nedvesnek lennie, inkább nehéz legyen kenni! Ezután a mákot és a cukrot is összedaráljuk, és egy külön edényben összedolgozzuk a tejjel.
  7. Mivel én elég sokat bénáztam, nekem ez eltartott egy jó harminc percig. Aki gyorsabb annak is ki kell várni azt a húsz-harminc percet a nyújtás előtt, ami most következik.
  8. Tehát az egyik gombócot lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyra, olyan 3 mm vastagságúra.
  9. Ezután megkenjük valamelyik töltelékkel, úgy hogy két-két centit üresen hagyunk a széleken. Ezeket a széleket, ha elkészültünk, akkor visszahajtjuk, először a hosszabb, majd a rövidebb oldalakon.
  10. Ezután szépen felcsavarjuk. Ugyanezt tesszük a másik tésztánkkal, majd a két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hézagot hagyva a kettő között.
  11. Most lekenjük a bejgliket vastagon a tojásos keverékkel, megszurkáljuk az oldalukat jó mélyen egy villával, majd betesszük a hideg sütőbe.
  12. A sütőt százötven fokra (alul-felül sütés!) kapcsoljuk.
  13. Tizenöt perc múlva a tojásos réteg szépen megrepedezik a tetején, ekkor kihúzzuk a sütőből és újra átkenjük tojással.
  14. A tepsit visszatoljuk a sütőbe, amit ekkor felkapcsolunk 180 fokra. Akkor sültek meg, ha szép aranyszínűek.

Akinek gázsütője van, az kihagyhatja a sütő kapcsolgatást. Egyszerűen lekeni tojással egy soron, húsz percre nem túl meleg helyen száradni hagyja, újra átkeni, majd mehet a sütőbe, nem túl magas hőfokon. A piskótáénál kevésbé meleg legyen a sütő ekkor.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

csomag kedvezmény
100 új bögrés receptes könyv
boríték ikon
elválasztó szívecskével
0