
Selymes, túrós, kukoricás, vaníliás, roppanós mandulás, porcukorhóban fürdő, lágyan tejfölös, légies, habos, földöntúli…
Ki kér? 🙂
Szép Ilona kukoricamálés túrógombóca ennek a desszertnek a becsületes neve. A Kígyósi Csárdában volt szerencsém megismerni, és a recepttel is ott lettem gazdagabb, amit ezúton is nagyon szépen köszönök!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók
- fél bögre kukoricadara
- 1 csipet só
- két evőkanál cukor
- egy és egy negyed bögre tej
- 1 csomag vaníliás cukor (10-15 g-os)
- háromnegyed bögre tejföl
- 25-30 dkg túró
A morzsához:
- másfél bögre zsemlemorzsa
- 1 evőkanál zsír
- + vaníliás cukor a megmaradt tejfölbe ízlés szerint
- + pirított mandulaszeletek (egy-két maréknyi)
- + porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tejet tegyük fel melegedni egy evőkanálnyi cukorral és a csipet sóval egy kisebb fazékban. Amikor már forr, akkor szórjuk bele lassan a kukoricadarát. Kis fokozaton, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg megpuhul. Ez mindössze néhány percig tart, ezután öt percre takarjuk le egy fedővel.
- Ha letelt az öt perc, akkor vegyük le a fedőt, és hagyjuk a málét kihűlni. Néha át is keverhetjük, hogy gyorsítsuk a folyamatot.
- A túrót áttörjük (én csak botmixerrel krémesítettem), hozzáadjuk a maradék egy evőkanálnyi cukrot, vaníliás cukrot és a tejföl felét, majd jól kikeverjük.
- A zsemlemorzsát az olajon lepirítjuk. Folyamatosan kevergessük kis hőfokon, és egy pillanatra se hagyjuk magára. Aranybarnának kell lennie, nem feketének 🙂
- A kihűlt kukoricadarához adjuk hozzá az ízesített túrót, és dolgozzuk jól össze.
- Ezután egyszerűen gombócokat formázunk belőle vizes kézzel, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Egy másik kitűnő megoldás a tálaláskor egy fagylaltos kanál bevetése is, akkor még ki sem kenjük magunkat 🙂 Ez esetben kitesszük a gombócokat a desszertes tányérokra, és csak meghintjük őket a morzsával a melegítés előtt.
- A maradék tejfölt vaníliás cukorral ízesítjük ízlés szerint
- Tálalás előtt felmelegítjük, és vaníliás tejföllel leöntve, porcukorral és pirított mandulaszeletekkel alaposan meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala










