
A kislányaim, különösen a nagyobbik, igazi fánkrajongók. Minden nap meg tudnák enni a fánkot, és van hogy adj Uramisten, de rögtön kéne. Ilyenkor ideális ez a recept, melynek köszönhetően valóban finom, könnyed kis fánkocskák készülnek, amik nem szívják meg magukat olajjal.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók
- 1 tojás
- negyed bögre porcukor (4-5 dkg)
- háromnegyed bögre 20%-os tejföl (kb. 2 dl)
- fél csomag sütőpor (6 g, kb. 2 teáskanál)
- rumaroma ízlés szerint (nálam ez egy teáskanálnyi volt)
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- + olaj a kisütéshez
Elkészítés
- A tojást és a porcukrot egy villával homogénné keverjük, majd a többi hozzávalóval kézzel lágy tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még kevés lisztet, de tényleg csak keveset, mert ez egy lágy tészta.
- Lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges méretű és formájú fánkokat szaggatunk a tésztából, melyeknek mindkét oldalát, bő olajban, aranysárgára sütjük.
- Porcukorral meghintve vagy lekvárral tálaljuk. Csokiba mártva is el tudom képzelni, a gyerekek tuti odalennének érte. Pláne ha némi színes cukorgyöngy is kerül rá. Sőt! Azt hiszem én is oda lennék érte. Úgyhogy nincs más hátra, ki fogom próbálni 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Az eredeti receptért köszönet a Hahopihe blog Reginájának!

Érdekességként említeném:
Ezúttal a fánkokat nyírfacukorral készítettem, mert kaptam kipróbálásra egy kedves kis csomagot, és örömmel jelentem, a próbát kiállta. A fánkok állagán és ízén nem változtatott semmit, nagyon finomak lettek, tehát valóban ugyanolyan mértékben édesít, mint a kristálycukor, és még a gyerkőcök is bátrabban bűnözhetnek 🙂 A vele készült lekvárt is megkóstoltuk, a porcukra pedig nagyon érdekes ízű, hűsítő, üde…-









