Barion Pixel

Tanyasi egytál Papától

Tanyasi egytál

Sütiző könyv ajánlás

Az én anyai nagypapám tanyasi ember volt. Ha hozzájuk mentem, akkor alacsony léckerítés és orgonasövény fogadott tavasszal, nyáron a szőlőlugas alatt ettük az ott termett dinnyét, ősszel a Mamával kézen fogva szedtük kosárba a gombát a ködbe burkolózott erdőben, miközben Papa fütyörészve nézte a madarakat. A kenyér számára szent volt, keresztet vágott rá, mielőtt megszelte, és nem múlt el nap nyáron, hogy ne hozott volna nekünk biciklivel a kedvenc pálcás, vagy dobozos jégkrémünkből.

Szerettem ott lenni, ott enni, mert szerettek, és mert mindennek hangulata volt. A kamrában a liszt és a zsír hatalmas bödönökben állt, volt süvegcukor a polcokon, mellettük csinosan sorakoztak a paradicsomlevek és a lecelofánozott befőttesüvegek, télen pedig beosonhattunk oda, és csipegethettük a mazsolát a felakasztott sötétlila, megaszalódott, fagy csípte Otelló fürtökről. Papa olykor főzött is nekünk.

A paprikás krumplija máig utánozhatatlan, hiszen tanyasi tojásból készült, benne nokedliszerű tésztával, és a krumplinak és egészen más íze volt, nem beszélve arról, hogy sparhelton főtt az étel. Még most is érzem a számban az ízét, nagyon paprikás, nagyon ragacsos, sűrű szafttal. És a héten sikerült elkészítenem, anyai útmutatás alapján. Nagyon-nagyon finom lett! Persze csak majdnem olyan finom, mert olyat, mint a papa tudott, olyat senki sem tud…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

Hozzávalók

  • egy fej hagyma apróra vágva
  • 1 púpos evőkanál zsír
  • 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika (ném háziból lehet, hogy kettő is, mert a miénk nagyon fog)
  • 2 paradicsom felkockázva
  • 1 paprika felkockázva
  • fél mokkáskanál bors
  • 2 teáskanál só
  • másfél kg krumpli hámozva, negyedelve (vagy nagyobbra kockázva)
  • 4 bögre víz (1 liter)
  • fél bögre paradicsomlé (el is hagyható)
  • 20-30 dkg füstölt kolbász felkarikázva

A nokedliszerű tésztához

  • 1 tojás
  • másfél bögre liszt
  • fél bögre víz

Elkészítése

  1. A zsírt egy nagyobb fazékban felolvasztjuk, majd üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát.
  2. Félrehúzzuk a fazekat a tűzhelyről, majd az alaphoz hozzá keverjük a fűszerpaprikát, és felöntjük a négy bögre vízzel és a fél bögre paradicsomlével.
  3. Mehet vissza a tűzhelyre, majd beleszórjuk a sót, a borsot, a felkockázott paradicsomot, krumplit és a paprikát.
  4. Lefedjük, és közepes hőfokon főzni kezdjük. Közben kevergetjük persze.
  5. Egy műanyagedénybe belemérjük a nokedli hozzávalóit, majd egy villával szép simára keverjük.
  6. Ha a krumpli már majdnem megfőtt, akkor hozzáadjuk a kolbászt is.
  7. Most jön a nokedliszaggatás, de nem a megszokott módon. Fogunk egy vágódeszkát, ráöntjük a tésztát, majd egy késsel kisebb darabokat szaggatunk egyenest a fazékba.
  8. Nem kell félni, ha vannak nagyobb darabok, mert miután az egészet beleforgatjuk az ételbe, kisebb darabok maradnak csak a keverés következtében. Ezután már majdhogynem csak egyet forralunk rajta, kb. 5 perc, és már fogyaszthatjuk is. Közben azért kóstoljunk, és ha kell akkor sózzuk utána, ha pedig nagyon kevés a leve, akkor vizezzük egy picit.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

csomag kedvezmény
100 új bögrés receptes könyv
boríték ikon
elválasztó szívecskével
0