Barion Pixel

Rozsos vekni bögrésen, előtésztával

Ha még nem is nőttünk fel a kovászolás mágikus feladatához, vagy szimplán nincs időnk, ezek ellenére mi is érezhetjük magunkat olykor-olykor házi péknek, hála az előtésztáknak, amik ahhoz az elenyésző tíz perchez képest, amit velük töltünk, olyan péksüteményeket segítenek kreálni, amiket senki nem tud szó nélkül hagyni.

még több #bögrés recept könyv rupáner konyha

Most egy korábbi hiányosságomat pótolom ezzel a recepttel, ugyanis ennek már régen fel kellett volna kerülnie az oldalra!

Tehát süssetek rozsos veknit, amit nagyon egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig pont olyan, amilyennek lennie kell: tökéletes kis rozskenyér szeletkék, amik könnyedek, ízletesek!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt
  • (kb. 15 dkg)
  • 1 bögre fehér fi nomliszt (12,5 dkg)
  • 1,5 dkg friss élesztő + 1 teáskanál cukor
  • 1 bögre langyos víz (2,5 dl)


A kenyérhez:

  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • 1 bögre világos rozsliszt (15 dkg)
  • fél/háromnegyed bögre langyos víz
  • (1,25 dl)
  • egy teáskanál cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál ecet (10%-os)
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dkg friss élesztő 1 evőkanál búzasikért is keverhettek bele, hogy még tökéletesebb legyen!


A tetejére:

  • 1 kanál olvasztott vaj elkeverve egy kanál tejjel, és egy mokkáskanál mézzel vagy egyszerűen vízzel kenjük

Elkészítése:

  1. A sütés előtti este elkészítjük az előtésztát. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd összekeverjük a kétféle liszttel egy villa segítségével. Letakarva a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át, legalább 10-12 órán keresztül. Én nejlonnal takartam le.
  2. Másnap az előtésztát a dagasztótál aljába tesszük, ráöntjük a langyos vízben elkevert cukrot és élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan kidagasztjuk. Lágy tészta legyen, ha szükséges adjatok hozzá még pici vizet. Hagyjuk a duplájára kelni, majd lisztezett felületen veknivé formázzuk, a következőképpen:
  3. Kerekre lapogatjuk a tésztát a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután a felső részét meghajtom úgy, hogy háromszög alakú legyen, majd elkezdem feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázom, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezem, ahol lefedve hagyom a duplájára kelni. Közben
    a sütőt előmelegítem 220 fokra, alul-felül sütés programra!
  4. Sütés előtt megkenegetem a tejes-vajas-mézes keverékkel, vagy vízzel, három helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további, negyedórát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassanak. Mehet is a sütőbe, ahol mikor beteszem a kenyeret, visszaveszem a hőfokot 200 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütöm! Ekkor azonnal kiveszem a formából és rácson hagyom teljesen kihűlni!

Jó sütögetést! 🙂

szeretettel ajánlom:

csomag kedvezmény
100 új bögrés receptes könyv

Kategóriák

További receptek

boríték ikon
elválasztó szívecskével