
Ez egy nagyon finom sütemény, amit szórós túrósnak is neveznek, azért mert a hozzávalókat szinte csak szórni kell a sütőbe. De fut lusta asszony rétese néven is. Nagyon különleges édesség, hasonlít a rétesre a külleme, a túró kellőképpen zaftos benne, nem szárad ki, és karakteres marad, nem vész el az édes ízek közepette. Olyan mintha sült, vaníliás túrógombócba harapnánk, ami sütialakot öltött. Mese finom és pofonegyszerű 🙂
A recept még drága anyósomtól van.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók
- 2 bögre liszt
- fél bögre porcukor
- fél csomag sütőpor
- fél kg túró
- 10 dkg vaj (ennek a fele a tepsi kikenéséhez kell!)
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- másfél bögre tej
- 4 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése
- Kapcsoljuk be a sütőt 180-200 fokra.
- Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sütőport egy kisebb tálban.
- Egy közepes tepsit kenjünk ki a vaj felével, vagyis kb. 5 dkg-nyival.
- A lisztes keverék felét szórjuk egyenletesen a tepsi aljába. Igazgassuk el kézzel, ha kell.
- Ezután morzsoljuk a túrót is a lisztes keverék tetejére. Jusson nagyjából mindenhová.
- A vajból vágjunk kisebb darabkákat, és azt is szórjuk rá a túróra.
- Ezután keverjük össze egy tálban a pudingport, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojásokat. A tejet csak kisebb adagokban öntsük hozzá, hogy csomómentes legyen!
- Ezt a pudingos keveréket osszuk szét egyenletesen a tepsiben.
- Szórjuk rá a tetejére a megmaradt lisztes keveréket.
- Villával kicsit mozgassuk át, nyomkodjuk rá a villát lapjával, hogy felfelé is jöjjön a folyadékból.
- Süssük aranybarnára, tűpróbáig. Tepsitől és sütőtől is függ a pontos sütési idő, általában negyven perc, de előfordulhat, hogy több vagy kevesebb.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Forrás: Anyósom receptfüzete









