Barion Pixel

csörögék változatosan

farsangi elválasztó

A csöröge egy népies elnevezés, ismerhetjük herőce, herőke, forgácsfánk és még számtalan néven. Ahogyan pedig az lenni szokott számtalan variációban és formában készülhet, mindenhol másra esküsznek, mind a név, mind az eredet, és persze a hozzávalók tekintetében is. Az egy, amit ildomos használni az elkészítésükhöz: az a derelyemetélő.

Itt most három fajtája került a csokorba: egy törékeny, vajas, a szánkba beleomló klasszikus fajta, egy mese ihlette, a tojástól és szódabikarbónától puha és levegős, valamint egy réteges, gazdag tésztájú, amibe a megmaradt tojás sárgákat tudjuk felhasználni!

Válogassatok közöttük kedvetekre:

csörögefánk vajas-boros tésztával

 

Könnyű édes-vajas a tésztája, ami szinte beleomlik a szánkba, bár korty borral megbolondítva!

leveles csörögefánk

 

Avagy néha jó, ha hiányzik egy hozzávaló. Mert nem volt elég a tejföl, de volt mascarpone, így az került a tésztába, hát igazán mennyei lett a fánkocska, ami kisült, gyönyörű sárga, leveles tészta, nem az a szájba omlós, törékeny, hanem olyan, aminek van puha, foszlós belseje.
Mi imádtuk, zsinórban készül nálunk a habcsókokkal párhuzamban, mert a megmaradt tojások sárgájának kell a hely. Tehát, ha van megmaradt sárgája, akkor nálunk ez a dobogós győztes. Ráadásul csak másnap sütjük, így előre elkészíthető a tészta.

mesebeli herőce

 

És ez nem csak egy csábítónak szánt nevecske, hanem valóság alapon lett elkeresztelve, ugyanis ez a fánk valóban egy mesekönyvben szerepel, így természetesen mi is elkészítettük.
Az Elza Hajnalvölgyben egy bűbájos történet, ami a hagyományőrzés jegyében született, és az én két kislányom nagyon megszerette, így született ez a recept!

 

 

Az oldal szépséges grafikáiért köszönet a sógornőmnek Eszternek és a GREdesign-nak! 

farsangi elválasztó