Barion Pixel
churros

különleges formájú fánkok

farsangi elválasztó

Három szépséges fánk került bele ebbe a válogatásba: a csodálatos churros, amit fahéjas cukor borít, és amit forró, fűszeres csokoládéba mártogatunk, Tiana hercegnő specialitása a beignet, ami new Orleans kedvenc égetett tésztája, valamint a mi lakodalmaink fodros, törékeny kedvence, a rózsafánk!

churros

churros

 

Egy igazi nagyvilági gyöngyszem a fánkok világából: a churros nevet viselő spanyol édesség, ami engem végérvényesen levett a lábamról.
Beleharapni ebbe a puha, lyukacsos vajas tésztába, ami fahájas cukorba van hempergetve, majd forró étcsokoládéfolyamba belemártva, azt leírni nem lehet.
Egyszerűen még megfogni is tökéletes, igazán kézreáll és imádnivaló.

boldogi nagyrózsa fánk

 

Életemben akkor láttam először ezt a szépséget, amikor Zalakaroson nyaraltunk. Ott árulták a szálloda előtt egy kézműves vásár forgatagában, és még most látom magam előtt a kislányom arcán az ámulatot, ahogy nézi, amint sül, és ahogy meghintik porcukorral. A kis kezeibe zárta, és ette, fülig porcukros volt, a tészta pedig olyan könnyedén tört, omlott a szájába, hogy picinyke kora ellenére is olyan ügyesen, hogy csak na! Különleges az elkészítés látványa is, hát még maga a fodros, díszes fánk. Igazi ünnepi díszbe öltözött kis csoda, amit nem véletlenül volt szokás lakodalmakkor éjfél után felszolgálni, hiszen méltó egy ilyen ünnephez ez a csupa fodor, virágos kis műremek. Maga a tészta egy még a csörögénél is törékenyebb, ellenben olyan kellemes állaga van, hogy kihűlve legalább olyan finom, ha nem még finomabb, mint frissen.

beignet

 

Egyenest Disney Tiana hercegnőjétől kölcsönöztük a lánykáimmal jó néhány éve az ötletet, ő készítette ugyanis a híres Cafe du Monde-ból származó, porcukorpaplan alá bújt pufi párnácskákra emlékeztető fánkokat.
A lányaim el voltak varázsolva, ahogyan én is, és nem utolsósorban Marie Antoinette is, aki állítólag rajongott ezekért a belül lyukacsos, édes puhaságokért. 

 

 

Az oldal szépséges grafikáiért köszönet a sógornőmnek Eszternek és a GREdesign-nak! 

farsangi elválasztó