Barion Pixel

Churros bögrésen

Egy igazi nagyvilági gyöngyszem a fánkok világából: a churros nevet viselő spanyol édesség, ami engem végérvényesen levett a lábamról. Beleharapni ebbe a puha, lyukacsos vajas tésztába, ami fahájas cukorba van hempergetve, majd forró étcsokoládéfolyamba belemártva, azt leírni nem lehet. Egyszerűen még megfogni is tökéletes, igazán kézreáll és imádnivaló.

A világon, különösképpen a latin országokban, számos változata készül. Van, ahol megtöltik őket különböző krémekkel van, ahol kör alakúra készítik. Lehet ezt pálcikára szúrni, és francia módon chichi-nek is nevezni, de beszerezhetjük Amerikában cirkuszokban és vidámparkokban, ráakadhatunk itthon kézműves fesztiválokon is. Én mégis úgy gondolom, válasszuk a legegyszerűbb megoldást: készítsük bögrésen, a saját kis konyhánkban, a legjobb hozzávalókból és arányokkal.

És, hogy nevet is adjunk a gyereknek: félig mexikói és félig madridi változatban fogjuk megalkotni a miénket! Ugyanis mexikói módra fahéjas cukorba fogjuk hempergetni, és mint a madridiak: forró csokoládéba fogjuk mártogatni, nyámmmm!!!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz (2,5 dl)
  • 8 dkg vaj (82%-os)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 bögre fehér finomliszt (kb. 13 dkg)
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat

+ étolaj a kisütéshez

A fahéjas cukorhoz:

  • 1 bögre kristálycukor
  • 2 csapott teáskanál őrölt fahéj

A csokoládészószhoz:

  • fél bögre tejszín (legalább 20%-os)
  • háromnegyed bögre étcsokoládécsepp vagy egy másfél tábla étcsokoládé (15 dkg)

Elkészítése:

  1. Először e csokoládé ganache-t készítjük el. Ehhez nincs más dolgunk, mint összeolvasztani egy kisebb lábasban vagy mikrohullámú sütőben a csokoládét és a tejszínt. Közben kevergessük habverővel, és addig melegítsük, míg szép homogén csokoládézuhatagot nem kapunk. Tegyük félre hűlni, néha kevergessük át.
  2. Következő lépésként keverjük össze fahéjat a cukorral, majd tegyük egy körülbelül 20 cm átmérőjű mélytányérba vagy egy nagyjából 20*20-as szögletes edénykébe. Tegyük ezt is félre.
  3. Készítsünk elő egy tálcát vagy rácsot, amire terítsünk konyhai papírtörlőt, erre fogjuk kiszedni a churros-okat.
  4. Egy nyeles tejforraló edényben vagy kisebb lábasban tegyük fel a vizet a vajjal és a cukorral melegedni. Forraljuk össze, majd húzzuk félre a tűzről.
  5. Keverjük bele fakanál segítségével a lisztet. ez legfeljebb egy egyperces művelt lesz, de inkább rövidebb.
  6. Mehet vissza tűzre melegedni, de mindössze csak fél percre. Ezután borítsuk át egy keverőtálba.
  7. Gépi mixerrel keverjük hozzá egyenként a tojásokat. Az utolsó tojással együtt adjuk hozzá a vaníliakivonatot is.
  8. Az egészet kanalazzuk egy habzsákba, amire lehetőség szerint egy rózsa vagy csillagfejet helyezzünk. Nekem a rózsa vált be leginkább.
  9. Az olajat forrósítsuk fel. ha van cukorhőmérőnk, akkor használjuk a bombabiztos eredményért: az olaj 180 fokos legyen. Nekem az úgy nézett ki, hogy a 15 fokozatból, a 11-es tartotta ezt a hőt. Teát körülbelül háromnegyedes erősség lesz a jó.
  10. Készítsünk elő egy konyhai ollót, egy kiszedő lapátot vagy csipeszt, és kezdjünk neki a sütésnek.
  11. A habzsákból nyomjunk körülbelül 15 centiméteres csíkokat az olajba. Itt van az a pont, amikor szükség lesz az ollóra, ugyanis a legegyszerűbb ollóval elcsippenteni a tészta végét.
  12. A fánkok mindkét oldalát süssük szép aranybarnára, majd szedjük ki a papírtörlős rácsra vagy tányérra.
  13. Miután lecsepegett még melegen forgassuk bele a fahéjas cukorba.
  14. A meleg csokoládészósszal tálaljuk, ami időközben pont tökéletesre sűrűsödött, éppen csak át kell keverni. A csokoládét mikróban bátran melegíthetjük, ha nem lenne optimális a hőmérséklete, forróbban, melegebben szeretnétek!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Vagy keressetek Instagramon itt: https://www.instagram.com/rupanergallemargo/

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák