Barion Pixel

Málnás-feketecsokoládés muffin

20130620_1718081

3,5 l kelesztő

Mostanában mindenhol a bogyós gyümölcsökkel készült, szuperkönnyű túrótorták korszaka dívik, de én azért azt mondom, hogy meleg ide-vagy, én a csokoládét képes vagyok még nyár közepén is elviselni, így kipróbáltam milyen az, ha a nyár egyik királynőjét, a málnát belecsomagolom egy étcsokoládés tésztába:

Hozzávalók:
8 dkg vaj
1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
1 csésze tej (2,5 dl)
2 tojás
1 és 1/3 csésze liszt (3,3 dl)
1/3 csésze cukrozatlan kakaópor (én hollandot használtam, 0,8 dl)
1/3 csésze barna cukor (0,8 dl)
½ teáskanál szódabikarbóna
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
1 púpozott bögre málna (kb. 3 dl)

Az elkészítése nagyon egyszerű, az egy dolog, az eredmény mégis rusztikus látvány és fenséges íz. Az egy, ami macerásnak tűnhetne, akkor az a vaj és csokoládé gőz feletti felolvasztása lenne, ha megtennénk. De nem tesszük! Hanem egyszerűen fogjuk a vajunkat és a kockákra tört csokoládénknak, a ¾ részét és egy hőálló tálba betesszük a mikróba, néha megkeverve pedig felolvasztjuk. Ez nyugodtan mehet magas mikrohullámon, csak ne felejtsük el, úgy szűk percenként átkeverni. Maga a művelet egyébként nem tart tovább egy-két percnél. Ha már csak kisebb vaj-, és csoki darabkáink vannak, akkor egyszerűen homogén masszává keverjük. Ahogy a kép is mutatja a mikró is jó munkát végez 

20130620_155445

Ezután, egy bő öt percre félretesszük, hogy hűljön. Addig bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, megmossuk a málnát, apró darabokra vágjuk a maradék csokit, majd előkészítjük a többi hozzávalót.

20130620_160016

Ezeket aztán a málna és a csoki kivételével hozzákeverjük a csokoládés vajhoz, majd utolsóként a málnaszemeket és a csoki kockákat is hozzáforgatjuk egy kanál segítségével.

20130620_161442

Muffin papírokat helyezünk a formákba, amiket színültig töltünk a masszával, és mehetnek a sütőbe, húsz-harminc percre, tűpróbáig.
Ha forrón esszük, akkor még a csokoládé ás a málna édes leve olvadtan és folyósan zúdul a szánkba. Isteni finom, de ha kihűl, akkor szépen összeáll. Kb. 18 közepes méretű muffin lesz belőle. Én most tizenkettőt csináltam és Laurának mini korongokat sütöttem a maradékból. Ezek mini-tartlet formában készültek, de különböző méretű muffin sütőkben is elkészíthetőek.

20130620_172954

És kezdhettem volna azzal is a receptet, hogy leszedjük a málnát, mert mi a nagyobbik kislányommal frissen szüretelt málnát tettünk a süteménybe, ami a mamáéknál termett:

20130620_15050320130620_150608

20130620_151047

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek