Barion Pixel

Schuedi – a német vajas-mandulás cukortorta

Na, ez kétségkívül a német gasztronómia egyik csúcsa, utánozhatatlan, különleges és még egyszerű is. Két nap után sem szárad ki, és szinte olvad a szájban. Furcsamód először egy amerikai főzőműsorban találkoztam ezzel a német recepttel, mindezt pedig egy olasz sztárcukrász, Buddy Valastro készítette, aki még a nagyapjától kapta a receptet. Ahogyan beszélt róla, miközben vajdarabokat tett a tészta mélyedéseibe, majd megszórta azt hántolt mandulával és kristálycukorral, az már önmagában egy merénylet volt. De amikor még a cukrászda vendégeinek elragadtatott ábrázatát és a magasztaló dicshimnuszaikat is végigkellett hallgatnom, akkor eldöntöttem, hogy megkeresem a német cukortorta receptjét. Erről a remekről utólag kiderült, hogy a furcsa Schuedi nevet viseli és valóban egy nem mindennapi germanikum, ami ráadásul luxemburgi, de ez már tényleg történelem. Mi pedig sütni készülünk, nem régészkedni.

shuedi

Hozzávalók:

350 g finomliszt
160 g tej
1 csomag szárított élesztő
50 g vaj
30 g cukor
1 tojás
1 csipet só
A tetejére:
80 g puha vaj
4-5 evőkanál cukor
szeletelt mandula

Elkészítése:

schu

1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe tesszük (az olvasztott vaj utoljára kerüljön bele, de már ne legyen forró!), dagasztó programon elindítjuk, majd ha elkészült a tészta, hagyjuk duplájára kelni. Nem kell hagyni, végigmenni a programot, az első dagasztás után kapcsoljuk ki a gépet! A tésztát akkorára nyújtjuk, mint a tepsink, amit időközben sütőpapírral kibéleltünk. Ez a mennyiség egy bő fél gáztepsire való, vagy 28 cm-es tortaformára. Ha nagyobba készítjük, akkor érdemes másfélszerezni az adagot.

2. Következő lépésként belehelyezzük a tésztát a tepsibe, elegyengetjük, majd az ujjunk vagy egy fakanálnyelének segítségével, mélyedéseket készítünk a tésztába. Minél többet, annál jobb. A lyukakba végül egy-egy kis darab vajat nyomunk, és ha még tökéletesebb hatást szeretnénk elérni, akkor kenjük meg az egész tetejét némi olvasztott vajjal is, majd az egészet megszórjuk mandulával és cukorral. Ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe úgy húsz percre.

shu2

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák