Barion Pixel

Foszlós-fonott kalács

Beköszöntött az ősz, lassan lehullnak a színes falevelek a fákról, és az iskolai csengő is újra szól. Gyakran felmerül a kérdés, mit is csomagoljunk tízóraira a család szeme fényeinek.
Persze nincs mindig idő, hogy házilag készült péksüteménnyel kényeztessük őket, de azért néha elkacérkodunk a gondolattal, hogy milyen jó lenne megtölteni a konyhát, frissen sült kenyér illattal, vagy beleharapni egy forró, ropogós zsemlébe. Egy kelt tészta elkészítése, bár sokan idegenkednek tőle, nem ördöngösség, sőt ha van kenyérsütő-gépünk, akkor egyenest pofonegyszerű a művelet. Semmi másra nincs szükségünk, mint egy jó receptre és egy szabad félórára. Ebből bő öt perc, ami a munka részét teszi ki, a többi már csak a sütési idő, amivel ugye nekünk nincs dolgunk. Addig csinosíthatjuk a lakást, vagy egyszerűen csak hátradőlhetünk egy újsággal a kezünkben. Ha nincs kenyérsütő-gépünk, éppen ezért érdemes felvenni a karácsonyi kívánságlistára, de ugyanúgy mi is meglephetjük vele a szeretteinket.

31737_rgm_szept_foszlos_fonott

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl langyos tej
6 dkg kristálycukor
5 dkg vaj, vagy Rama
1 egész tojás
1 tojás sárgája

Elkészítése:
1. A hozzávalókat a kenyérsütő gép üstjébe tesszük, dagasztó programon elindítjuk, majd ha elkészült a tészta, duplájára kelesztjük. Nem kell hagyni végigmenni a programot, az első dagasztás után kapcsoljuk ki a gépet.
2. Az elkészült tésztánkat lisztezett deszkára borítjuk, három részre vesszük, hosszú hengereket formálunk belőlük, majd összefonjuk a három hosszú tésztahengert.
3. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tepsibe helyezzük, majd meleg helyen, tíz percet hagyjuk kelni. Ezután megkenjük tojás sárgával, és 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a színe szép, világos, aranybarna.

Tipp: lehet helyes, kisebb kalácsokat is készíteni, mint a fotón, egyszerűen felezni, vagy negyedelni kell a hengereket.

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák