Barion Pixel

Forró málna

20131208_182332

A forró málna kényeztetés felsőfokon akár egy forró délutánra, romantikus téli estére, ebéd tetejére, vagy csak mert megérdemeljük 🙂 Ezt a desszertet egyébként az öcsém szokta készíteni, és az étteremben, ahol egy nyarat dolgoztam valamikor nagyon régen, nem létezett ennél népszerűbb desszert. Aki egyszer kóstolta, az garantálom, hogy nem felejti el. Pedig nincs benne semmi extra: málna, tejszín, fagyi, mandula. De itt hangsúly nem is a „min” van, hanem azon, hogy milyen hatása van, ha az embernek egyszerre olvad a szájában a hideg vanília, a forró málna, a habkönnyű tejszín, és mindezek tejébe ráharap a törékeny, pirított mandulaszeletekre.

Hozzávalók személyenként:
– három gombóc vanília fagylalt
– egy maréknyi friss vagy fagyasztott málna (4-5 dkg)
– ízlés szerint porcukor
– fél marék szeletelt mandula (1-2 dkg)
– tejszínhab

A művelet pofonegyszerű: a málnát mikróban felmelegítjük. Forró legyen, de ne forrjon, hogy a gyümölcs ne veszítse el a színét. Mivel minden mikrohullámú sütő más, inkább nem írok időt. Ezután megszórjuk porcukorral. Kóstolni kell, mert a málna minőségétől függ, hogy mennyi édeset kíván még. Friss, érett gyümölcsnél akár el is hagyható. Közben megpirítjuk egy serpenyőben a mandulát, folyamatos rázogatás mellett (egy pillanatra sem magára hagyva), közepes fokozaton. Ezután a málnát egy csinos kehely aljába öntjük, ráhelyezzük a vaníliafagylaltot, a tetejére pedig tejszínhabot fújunk, amit meghintünk pirított mandulával. Néhány szem málnával, és ha van kéznél, mentalevéllel díszítjük.

20131208_182422

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák