Barion Pixel

Lasagne, ahogyan az olaszok készítik…

20131118_125454

Volt idő, amikor meg voltam győződve róla, hogy a lasagne sima bolognai raguval az igazi. Elképzelésem sem volt, ugyan miért kéne bele besamelmártást tenni, amiért egyébként nem igazán rajongok. De az azelőtt volt, mielőtt volt szerencsém megkóstolni, milyen is a lasagne, ha egy autentikus recept alapján készítjük. Körülményesség ide- vagy oda, de azóta eszembe nem jut meggyalázni ezt az ételt, és csak így készítem. Soha többet nem fogom másképpen! A családban is elsöprő sikert aratott, úgyhogy ha a férjemen múlna, minden nap ezt ennénk 🙂 És ami még nagyszerű benne: már előző nap össze lehet készíteni, aztán be a hűtőbe, hogy másnap csak a sütőbe kelljen dugni. Ideális, ha vendégeink jönnek…
És még egy aprócska adalék: a fotón lencsevégre kapott lasagne tészta fürjtojásból készült. Csak ajánlani tudom 🙂

Hozzávalók:

A bolognai raguhoz:
– 500 g darált hús
– 1 fej hagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál apróra vágott vagy szárított petrezselyem
– 1 doboz sűrített paradicsom (150 g-os)
– 1 konzerv hámozott paradicsom (vagy még egy doboz sűrített paradicsom)
– 1dl vörösbor (elhagyható)
– 3-4 evőkanál olaj
– fél vagy 1 csapott teáskanál só
– fél mokkáskanálnyi őrölt feketebors

A besamelmártáshoz:
– fél liter tej
– 30 g vaj
– 40 g liszt
– só, bors (én ugyanabban az arányban szoktam, mint a bolognai ragunál)

Továbbá:
– 500 g lasagne tészta vagy lebbencstészta
– 20 dkg reszelt sajt
– 5 dkg vaj a tetejére

A bolognai ragu elkészítése:
Egy fazékban felhevítjük az olajat, megpirítjuk benne a darált húst, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a petrezselymet, amivel egy picit hagyjuk pirulni (2-3 perc). Ezután felöntjük a kétféle paradicsommal, majd belekeverjük az összenyomott fokhagymát, a sót, a borsot, végül a bort. A ragut ezután félórán keresztül főzzük fedő nélkül, közben kevergetjük, és ha kell, utána sózzuk.

A besamelmártás elkészítése:
A vajat egy kisebb fazékban megolvasztjuk, majd a lisztet egy habverővel hozzádolgozzuk. A tejet ezután hozzáöntjük, és a szószt simára keverjük. Ezt jó gyors mozdulatokkal tegyük, hogy ne maradjanak csomók benne. Ezután 25 percig főzzük kis lángon, azért hogy a lisztes ízét elveszítse. Közben sózzuk, borsozzuk, kevergetjük.

A lasagne elkészítése:

Egy kivajazott, hőálló edény aljába kevés bolognai szószt terítünk, majd ráfektetünk egy réteg lasagne tésztát. Ezután ismét raguval, majd egy réteg besamelmártással fedjük be. Ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Vagyis: tészta, bolognai, besamel, tészta… Az, hogy hány réteg lesz, attól függ, hogy mekkora edényt választunk. Ez ízlés dolga, aki magasabb lasagne-t szeretne, az tegye közepes jénai tálba. Vagy tepsibe, de akkor mindjárt dupla adaggal dolgozzunk, ahogy én is szoktam 🙂 A lényeg, hogy az utolsó rétegnek a besamelmártásnak kell lennie, amit vastagon megszórunk reszelt sajttal és néhány vajdarabkával. Ezután addig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, ameddig a sajt aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat 🙂

Margó

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák