Barion Pixel

Villám kakaós csiga

20140219_134912

20140219_135408

Ezt a receptet egy kedves barátnőmtől kaptam, és már elég régóta vár a sorára. Bevallom kicsit szkeptikus voltam, mert én ragaszkodtam a kelt változathoz. És hogy miért a múlt idő? Mert bizony már nem ragaszkodom, sőt! Csúnya vereséget szenvedett az én nagy kedvencem, mert mind időben, mind ízben igencsak alulmaradt a megmérettetésben. Sorry…
Laura tegnap csillogó szemekkel odajött hozzám és azt mondta, hogy: „anya, kakaós csigát szeletnék”. Elég régóta nem készítettem már, nem tudom, hogy honnan jutott eszébe, de olyan szépen kérte, hogy elő hát a receptet, és nekiálltunk. El sem mozdult a pulthoz húzott szék tetejéről egy pillanatra sem. Mivel nekem nagyon jól süt a sütőm, így harminc perccel később ott gőzölögtek előttünk a legfinomabb kakaós csigák, amiket valaha ettem. Nem tudom, mihez hasonlítani a tésztáját, mert nem porhanyós, nem omlós, de nem is olyan, mint egy kelt. A barátnőm azt mondta, hogy a nagymamája szerint olyan, mint a régi szép időkben. Amit én tudok az az, hogy a kakaós töltelék gyönyörűen egyben marad, egy picit sem szívja be a tészta, így szép határvonalat képez a tésztarétegek között, amik puhák, mégsem ázottak. Bru-tá-lis!

A végére pedig csempésztem Nektek egy kis ajándékot, méghozzá csinos kis nyomtatható receptkártyákat 🙂

Hozzávalók a tésztához:
– 25 dkg túró
– 10 dkg porcukor
– egy csipet só
– fél csomag sütőpor
– fél dl tej
– 5 evőkanál olaj
– 25 dkg liszt (vagy pár dekával több, a túrótól függ szerintem)

Hozzávalók a töltelékhez:
– 1-2 evőkanál olaj a kenéshez
– 4 evőkanál porcukor
– 2 csapott evőkanál kakaópor

Én először a töltelékhez kevertem össze a porcukrot és a kakaóport, majd bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. Ezután mindjárt előkészítettem a deszkát, amit beliszteztem, hogy ne kelljen majd tésztás kézzel nyitogatnom a lisztes üvegemet. Nem igazán foglalkoztam a recept szerinti sorrenddel, hanem fogtam egy botmixert, krémesre kevertem vele a túrót a porcukorral, majd szépen hozzáadtam a sütőport, a sót, az olajat és a tejet. Miután ezeket is összemixeltem, kézzel beledolgoztam a lisztet. Gyorsan kinyújtottam a tésztát téglalap alakúra, olyan 1-2 centi vastagságúra. Megkentem olajjal a tetejét, rászitáltam a kakaóporos keveréket, nagyjából egyenletesen.

20140219_131159

Majd szorosan feltekertem, két centis darabokra vágtam és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket.

20140219_131706

20140219_132208

Nekem ráfért egy nagy tepsire. Nem mértem az időt, úgy tizenöt perc lehetett, amit a sütés maga igénybe vett, de a lényeg, hogy éppen csak egy iciri-piciri színt szabad kapnia, ahogyan a fotón is látható, és már vehetjük is ki, különben kiszárad az a finom puha tészta.

És az ígért kártyák:

villám

villám1

villám3

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák