Barion Pixel

Bögrés pizzatészta Buddy Valastro-tól

20130803_1255373

Az olasz konyha nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Remek példa rá Buddy pizzatésztája, ami gyakorlatilag a kenyér alapanyagaiból készül, titkának kulcsa pedig pusztán az arányok eltalálásában rejlik. Nem készül villám módon, ennek bizony meg kell adni a módját, de ez nem munkatöbbletet jelent, csupán időt, mert a tésztát kétszer pihentetjük. Ez az egyetlen kelt dolog, amit nem a kenyérsütőben dagasztok be, hanem ráérősen kézzel. És imádom csinálni, mert amellett hogy jó érzés egy szombat délutánon nem kapkodva elkészíteni egy vacsorát, azt is tudom, hogy amit cserébe kapok, az igazi olasz pizza. És még valami, amiért ez bizony egy nagyon hálás recept: a tészta előző nap elkészíthető, és hűtőben tárolhatjuk másnapig. Felhasználás előtt tizenöt perccel kivesszük a hűtőből, és már nyújthatjuk is! Elég kétszer elkészíteni, és már rutinszerűen jönnek a mozdulatok, mint egy igaz olasz Mamma-nál! 🙂

A mérce 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 3/4 teáskanál száraz élesztő
– 3 és 1/4 bögre liszt
– 1 csésze + 2 evőkanál langyos víz
– 1,5 teáskanál só
– 3 evőkanál olívaolaj vagy étolaj

Elkészítése:

1. 1/4 bögrényi langyos vízbe szórjuk bele az élesztőt, majd tegyük félre tíz percre.
2. Egy műanyag edényben keverjük össze a lisztet, az egy bögre vizet, és az élesztős kovászunkat, a sóval és két evőkanálnyi olívaolajjal, majd a turmixgép dagasztófejével keverjük közepes fokozaton, úgy 4-5 percig. Persze fakanállal is bedagaszthatjuk, a lényeg, hogy a végén egy szép kis labdát kapjunk, ami elválik az edény falától. Ha a tésztánk túl száraz, akkor adhatunk hozzá még egy kis vizet, ha ragad, akkor pedig lisztel korrigálunk!
3. Ezután vékonyan belisztezzük a munkafelületet, és kézzel még bő öt percig átgyúrjuk, átdolgozzuk, és ismét gombóccá formáljuk.
4. Egy közepes műanyagtál aljába beletesszük a fennmaradó egy evőkanál olívaolajat, majd a közepébe belehelyezzük a tésztát, amit egy konyharuhával letakarva, harminc percig sötét, hűvös helyen pihentetünk, hogy a tészta a kétszeresére nőjön.
4. Borítsuk a tésztát lisztezett felületre, és nyomjuk ki belőle a levegőt. Ezután vágjuk három részre, és egyenként formázzuk őket tömör gombócokká.
5. Takarjuk le egy nedves konyharuhával, és ha még aznap fel szeretnénk használni, akkor hagyjuk egy órát pihenni! Ha nem, akkor olajozzuk be a gombócainkat, tegyük külön-külön nejlonzacskóba őket, aztán már mehetnek is a hűtőbe másnapig!

20130803_1425541

Jó étvágyat! 🙂

Margó

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák