Barion Pixel

Pupusas bögrésen, tepsiben

A tepsiben sült változat:

P1040013

A serpenyőben sült változat:

DSC042381

Ha már bögrés blog lettem, és ha már a minap ismét előkerült nálam ez a gyors finomság, hát naná hogy készítettem belőle Nektek egy bögrés verziót 🙂 Méghozzá bögrés-tepsiset, merthogy ez eredetileg egy serpenyős étel, de ha nagyobb mennyiségben szeretnénk készíteni, akkor én mindenképpen ajánlom sütőben sütni, hogy ne kelljen mellette túl sokat ácsorogni. A blogon már fent van a latin receptek között, de mindenképp megérdemel egy önálló posztot is. A tölteléket csak azért írtam le, mert én így készítettem, de hogy Ti mit tesztek bele, annak csak a fantáziátok szab határt 🙂 Mondjuk én kapásból dupla adaggal indítok 🙂 Az éppen egy tepsire való, azaz tizenkét darab.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– két és fél bögre liszt
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál só
– fél bögre víz
– 3 evőkanál olaj

Töltelék, amit én használtam:
– 1 fél fej lila hagyma
– 4 evőkanál tejföl
– 10 dkg házikolbász
– reszelt sajt
– fél paprika apróra vágva
– só, bors

Elkészítése:

1. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lehet, hogy még egy kis vizet adnunk kell hozzá, hogy jól formázható legyen.

2. Míg pihen a tészta, addig feldaraboljuk, és összekeverjük a töltelékhez-valót.

3. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, majd minél vékonyabbra nyújtjuk őket. Én vizes nyújtófával szoktam, és nem teszek a deszkára lisztet, hogy jobban tapadjon. Ha nagyon csúszkál, akkor akár alá is mehet víz.

4. A közepükre halmozunk 2-2 evőkanál tölteléket. A tészta széleit összefogjuk, batyuvá vagy táskává formáljuk, óvatosan, hogy ki ne szakadjon, meglapogatjuk egy kicsit. A széeleket az ujjunkkal jól nyomjuk össze. Itt a kicsit bevizezett kéz sokat segíthet.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és kb. tizenöt perc alatt készre sütjük. Az utolsó öt percben felkapcsolhatjuk a maximumra a sütőnket, hogy jól megpiruljanak. Aki roppanósabbra szeretné, az még egy kicsit süsse.

5. Serpenyőben is süthetjük, durván három-három perc alatt oldalanként. Közepes hőfok elég, különben a külseje túl gyorsan pirul. És érdemes az oldalukra is állítani őket.

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Sztori, avagy hogyan készült tavaly az első adag:

A férjem még sosem csinált ilyet, de egyik nap elkönyvjelzőzött nekem egy receptet, amit az egyik közösségi oldalon talált. A kedvencekben megtalálod – mondta, és én abbéli döbbenetemben, hogy nem egy motort vagy autót kell megnéznem, bevallom, aznap teljesen elfelejtettem rápillantani ama remekre. Másnap délután leendő sógornőmet hívtam telefonon, aki éppen a konyhában tüsténkedett, és arról számolt be, hogy éppen egy chilei ételt készít el. Kétszer rákérdeztem, hogy mi a neve, de akkor sem tudtam megjegyezni, csak annyit, hogy valami lepényszerű akármi, amit serpenyőben süt, és mindenféle jóval van megtöltve. Abban maradtunk, hogy kérem a receptet.

Este lebuktam. Csabi megkérdezte, milyennek találom a receptet. Azt, amit meg sem néztem, így bűntudatosan azonnal a géphez ültem megkeresni. Valami latin recept, olyan lepényszerű, mondta. És derengeni kezdett. Aztán rápillantottam a monitorra, és az üzenő falamon, mintha csak kísértene, megláttam, hogy az egyik volt diákom éppen kiposztolta az anyukájának az Eszter által tökéletesen körbeírt étel képét. Felirat: „Anyu, ezt csináld meg nekem légyszi!” A kép alatt: Pupusas. Azóta már számtalanszor belebotlottam, többször elkészítettem, óriási sikerrel, és rákaptam a latin konyhára.

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák