Péksüteményt sütni sokaknak ijesztőnek tűnik, pedig egyáltalán nem az, könnyebb, mint azt gondolnánk!
Ezúttal egy francia tejes zsemlét készítünk, aminek a héja puha, a belseje pedig könnyed, foszlós. A tetején a csücskök, és a zsemle alja viszont ropogós 🙂 Nagyon egyszerűen elkészíthető, ideális kísérője lehet ahogyan a hétköznapoknak, úgy egy kényeztető vasárnapi reggelinek is. Kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlom 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
Hozzávalók:
– 15 g friss élesztő
– 1 bögre tej bőven mérve (egy bögre + két evőkanál)
– 1 evőkanál cukor
– 4 bögre liszt
– 2 mokkáskanál só
– 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
+ egy evőkanál tej a mázhoz
Elkészítése:
1. A langyos tejet egy műanyag tálba mérjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, amit villával szépen krémesre keverünk. Ez egy fél perc alatt megvan. Fontos, hogy a tál ne legyen hideg!
2. Ezután belekeverjük a cukrot is, majd belemérjük a lisztet, rá a sót, végül az olvasztott vajat.
3. Villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel szép, simává gyúrjuk.
4. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen egy órán át kelesztjük, addig míg a duplájára nem nő.
5. Ha megkelt lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyömöszöljük a tésztát, majd tizenkét egyforma részre osztjuk.
6. Ezután gombócokat formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket levegősen.
7. Éles késsel vágjunk a tetejükre keresztet, hagyjuk őket még egy negyed órát kelni, majd kenjük meg őket a tejjel. Itt érdemes a bevagdosás után a sütőt is bekapcsolni 🙂
8. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt süssük őket aranyszínűre.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala