Barion Pixel

Cukros briós bögrésen

Ez a briós felülmúlta a várakozásaimat, annyira puha és foszlós lett. Rendelkezik tehát a gőzön kelt sütemények minden erényével, és szerencsés lehet az az ember, aki a briós fogalmát ezzel, és nem a boltiéval azonosítja. Mától én is közéjük tartozom 🙂
Egyébként, ha eszembe jut az a száraz fájdalom, a kívül gumiszerű, szinte téphetetlen, felfújt valami, aminek még íze sincsen, nem is értem, hogy mit lehet benne szeretni. Márpedig én iskoláskoromban oda voltam érte 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 1 bögre tej
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 4 bögre liszt
– fél bögre cukor
– 2 tojás
– 10 dkg margarin felolvasztva (fél bögre)

+ 1 tojás a kenéshez, kristálycukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az egy bögre tejet egy nagy csipet cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük!
2. A lisztet és a cukrot kimérjük egy műanyagtálba, majd ráütjük a tojásokat, és nagyjából összekeverjük.
3. Ha az élesztő felfutott a tejben, akkor beleöntjük a tálba és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Én először a turmix dagasztófejével kevertem (de egy villa vagy fakanál is megteszi), közben hozzáadtam az olvadt margarint. Végül a kézzel dagasztás (inkább gyúrás) mellett döntöttem (ezt is javaslom).
A végén, mikor a tészta már szép sima és fényes volt, akkor még jól odavagdostam a tál aljához, hogy levegős legyen. Feszültséglevezetésnek is jó 🙂
4. Konyharuhával letakarjuk a tálat, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
5. Ezután a tésztát minimálisan lisztezett felületre borítjuk, majd hengert formázunk belőle, és tizenhat egyenlő részre vágjuk.
6. Ezután a tésztadarabokat egyenként hosszú, hüvelykujj vastagságúra sodorjuk, majd feltekerjük. A tésztavégeket alulra betűrjük! ne lisztezzük a sodrás közben, mert nagyon csúszkál tőle!
7. A briósokat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk.
8. Egy másik tepsi aljára ujjnyi vastagon vizet öntünk, amit a sütő aljába teszünk. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, és tesszük be a briósokat is középre, alul-felül sütés programon.
9. Tíz perc múlva kivesszük a briósokat, megkenjük őket felvert tojással, majd alaposan megszórjuk őket kristálycukorral.
10. Visszatesszük, hagyjuk őket még további öt percre gőzfürdőzni. Ekkor kivesszük a vizes tepsit, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a briósainkat.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0518álló

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák