Barion Pixel

Retro pirog

DSC_0061

Avagy egy igazi békebeli reggeli pékáru találkozása a hortobágyi húsos raguval. Mikor kislány voltam, nagy divat volt ez az olajban sült kelt tészta a pékségekben, nem tudom, hogy mára hová tűnt, de én visszavarázsoltam a családi asztalra a házi változatot 🙂
A tölteléke szabadon variálható, mehet bele zöldség, csirke, gomba, szalámi, virsli, ki mit szeretne. Én a hortobágyi palacsinta töltelékét gondoltam most beletenni, és nagyon finom lett.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a tésztához:

– 1 bögre tej
– 1 csomag szárított élesztő (vagy 2,5 dkg) friss
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 1 tojás
– 1 púpos teáskanál só
– 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

+ olaj a kisütéshez

A raguhoz:

– fél kg darált hús
– egy fej apróra vágott vöröshagyma
– kevés olaj a sütéshez
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– 1-2 teáskanál só
– egy evőkanál őrölt fűszerpaprika
– 3 evőkanál tejföl

Először a ragut készítettem el, de lehet közben is:
Forró olajon a hagymát üvegesre pároltam, rádobtam a húst, és két-három perc múlva a fűszereket is.
Puhára sütöttem a húst, majd leöntöttem a levét, és hozzákevertem a tejfölt.
Hagytam még egyet fortyanni, majd félretettem hűlni.

A tészta elkészítése:

1. A tészta hozzávalóiból vagy lágy, sima tésztát gyúrunk, vagy ráhagyjuk ezt a műveletet a kenyérsütőgép dagasztóprogramjára (ez esetben húsz perc után kapcsoljuk ki a gépet). Fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, kb. tízszer-tíz centis négyzetekre.
3. A négyzetek közepére 1-1 teáskanál tölteléket halmozunk, majd félbehajtjuk őket, és a széleiket alaposan összenyomkodjuk. Én biztos, ami biztos alapon még az összenyomott széleket megfogom, és még egy picit alá is hajtom, és újra összenyomkodom. Akkor nem fog kinyílni, ha kétszeresen van összenyomva 🙂
4. Forró olajban aranybarnára sütjük mindkét felüket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0059

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák